Szépség és szörnyeteg - bíbor nebáncsvirág 2023.07.14. 08:39

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is nagy gondokat okoznak az inváziós növényfajok. A bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera Royle) különösen a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon elterjedt.

MI A BAJ VELE?

A bíbor nebáncsvirág a Nyugat-Himalája mérsékelt, csapadékos éghajlatú térségeiben és Kelet-Indiában őshonos. Európába dísznövényként, illetve mézelő növényként hurcolták be. Sűrű állományokat képez; allelopátiás hatása is ismert, mely révén elnyomja az eredeti lágyszárú növényzetet, teljesen átformálva az érintett ökoszisztémát. A természetközeli ártéri erdők spontán regenerálódását, megújulását és a szabályozott vízfolyások mesterséges rehabilitációját is akadályozza, ezáltal jelentős gazdasági károkat okoz. Sekélyen gyökerezik, a talajból könnyen kifordul, így nagyobb állományai veszélyeztethetik a partok stabilitását is. Letöredezett szárrészei vízfolyások segítségével szállítódhatnak, könnyen meggyökeresednek. A bolygatás kedvez terjedésének.

Fotó: Schmotzer András

LEGYEN ÖN IS AKTÍV TERMÉSZETVÉDŐ, ÉS MI DÍJAZZUK SEGÍTSÉGÉT!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is nagy gondokat okoznak az inváziós növényfajok. A bíbor nebáncsvirág különösen a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon elterjedt. A növény virágzása idén július 24. és augusztus 11. között várható. Ebben az időszakban KÉT ALKALOMMAL HIRDETÜNK ÖNKÉNTES PROGRAMOT, ahol a jelentkezők természetvédelmi őrünk (Baráth Zoltán) vezetésével vehetnek részt az inváziós bíbor nebáncsvirág irtásában.

Az eseményre előzetes regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen: HakFlora@bnpi.hu; a résztvevők számának megjelölésével és a választott program dátumával. Tárgy: „nebáncsvirág”

Fotó: Schmotzer András

Fotó forrása: termeszeti.hu

Fontos, hogy a növény elleni fellépés a virágzási időszakban történjen. Ha hatékonyan távolítjuk el ezen özönnövényeket a természetből, felszámolásuk kb. 4 év alatt hozhat végleg sikert. Legyenek részesei ennek a kiemelt természetvédelmi tevékenységnek!

  • 1. időpont: 2023. július 29. (szombat), 8.00 – 12.00

Találkozási hely: Uppony, focipálya mellett

  • 2. időpont: 2023. augusztus 5. (szombat), 8.00 – 12.00

Találkozási hely: Uppony, focipálya mellett

A tevékenység jellege: A növény kézi erővel, gyökerestől történő kihúzása a talajból. A helyszínen védőkesztyűt biztosítunk.

(A növény allergén tulajdonságai nem ismertek, igény, allergiás érzékenység esetén orrot, szájat eltakaró maszk. Munka közben kerüljük a szem, arc érintést, ne szagolgassuk a növényt, munka után mossunk kezet. A kihúzáskor figyeljünk a beporzók (méhek, darazsak) esetleges jelenlétére is.)

Akik jelentkeznek és részt vesznek programunkon, azok garantált ajándékkal is gazdagabbak lesznek: önkéntes munkájuk elismeréseként egy-egy névre szóló oklevelet kapnak, ami 10% kedvezményt biztosít a Bükki Csillagdában a helyszíni jegyvásárlásuk árából!

Kapcsolódó