Siklók a vízaknában 2020.05.11. 14:17

2020. május 7-én vízaknába rekedt siklókról érkezett bejelentés igazgatóságunkra.

A siklókat az ÉRV Zrt. szakemberei munkavégzés közben egy vízakna alján találták Sajóecsegen, majd az esetről azonnal értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot. A helyszínre érkező Természetvédelmi Őrszolgálat tizenhárom példány kockás siklót és egy példány vöröshasú unkát gyűjtött össze és mentett ki az aknából. Szerencsére a mentett állatok jó kondícióban voltak, így azonnal szabadon lehetett őket engedni a közeli Sajó-parton.

A vízaknában

Ne bántsd őket, segíts nekik! Kétéltűink és hüllőink búvóhelyet, menedéket keresve gyakran kerülnek mesterséges üregekbe, vízaknákba. Ezekre a helyekre azonban csak bejutniuk könnyű, a kivezető utat önállóan legtöbbször képtelenek megtalálni. Így csapdába esnek, ami táplálék nélkül a biztos halált jelenti számukra.

Szabadon engedés előtt a Sajóparton

Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, a kockás sikló természetvédelmi értéke huszonötezer, míg a vöröshasú unka természetvédelmi értéke tízezer forint.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az ÉRV Zrt. Kelet-borsodi Szolgáltatási Divízió munkatársainak, akik az esetet jelentették igazgatóságunknak. Életeket mentettek.

Kapcsolódó