Kaptárkő Nap Szomolyán 2019.05.13. 13:58

Május 11-én harmadik alkalommal rendezte meg Szomolya Község Önkormányzata és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Kaptárkő Napot, melynek idei érdekessége a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen kialakított tanösvény, valamint a kaptárkövek himnuszának közös bemutatása volt.


A jeles kövek megünneplésére szervezett közönségprogram megnyitója után Baráz Csaba, a BNPI osztályvezetője tartott ismeretterjesztő előadást a 2016 óta Hungarikum címmel büszkélkedő Kaptárkövekről és a Bükkaljai Kőkultúráról. Ezt követte az ez alkalomra meghirdetett gyermekrajz- és szelfipályázat díjátadója, majd Kövecses Zsolt fotókiállításának megnyitása, amelynek fotói által szintén a kőkultúra értékei kerültek bemutatásra.A rendezvény résztvevői ezután a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen birtokba vehették az idén elkészült tanösvényt, melyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alakított ki a taposási erózió csökkentése, a fülkés sziklák védelme és a látogathatóság feltételeinek javítása érdekében. Ezt a helyszínt választotta Szomolya Önkormányzata is arra az ősbemutatóra, amelyen első ízben hangzott el - Varga Miklós és Németh "Nyiba" Sándor előadásában - a kaptárkövek himnusza.A kaptárkövek felkeresése után ebéd, hagyományőrző csoportok fellépése, koncert és helyi kézműves termelők kirakodóvására fogadta a nagyszámú érdeklődőt.
Kapcsolódó

Cserépfalu, "Ördögtorony" Tanösvény

Cserépfalu, "Ördögtorony" Tanösvény

2018.05.13. 11:42
Cserépfalu központjában található a tanösvény kiindulópontja. A Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba. A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és őstörténeti (Suba-lyuk) értékeit, a Bükkalját felépítő riolittufa keletkezését (miocén vulkanizmus), különleges felszínformáit - egyben kultúrtörténeti különlegességeit -, a kaptárköveket (Ördögtorony), a mészkőtérszín képződményeit (Bervai Mészkő geológiai alapszelvénye, jégkori sziklaformák, barlangok), a területet borító fás legelőket, hegyi réteket, a gyertyános tölgyeseket, szurdokerdőket, a melegkedvelő tölgyeseket és a karsztbokorerdők élővilágát és hazánk legjelentősebb ősemberlelőhelyét, a Suba-lyuk barlangot (1932. április 27-én innen kerültek elő a neandervölgyi csontmaradványai) mutatja be. A Subalyuk-barlang, Közép-Európa egyik legrégibb ősemberleletének helye. Itt találták meg a Neander-völgyi ősember hazai nyomait, egy felnőtt nő és egy 3 éves gyermek csontjait. A későbbi ásatások során barlangi medve, oroszlán és hiéna csontmaradványai is előkerültek. A barlang nagyméretű, egy juhnyájat is képes befogadni.
Az Ördögtoronyhoz vezető tanösvényen – a Berezdi sétányon – találhatjuk a Kisamerikai-barlanglakásokat. Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények tufa-falba ásták lakásaikat, így csak „Kisamerikáig” jutottak.A tanösvény állomásai:Berezd-oldal: kilátópont -- Berezd-oldal: közetfeltárás -- "Kisamerika" -- Berezdaljai pincesor -- Mésztetői fás legelő -- Ördögcsúszda -- Ördögtorony-kaptárkő -- Mész-patak szurdoka -- Túrbucka -- Perpác-rét-hegyi legelő -- Víznyelő -- Hór-völgy közetei és felszíniformái -- Gyertyános-tölgyes -- Jégkori sziklaformák -- Törmeléklejtő erdő és szurdokerdő -- Bervai Mészkő geológiai alapszelvény -- Suba-lyuk -- Melegkedvelő növényzet -- Mészégetés -- Népi építészet
Tovább olvasom