Idei ellések a tarnaszentmiklósi állattartó telepünkön 2020.03.04. 07:58

Igazgatóságunk immár hetedik éve tart magyar szürke szarvasmarhát a Dél-hevesi Tájegységben.

Április végétől egészen addig, amíg az időjárás a legeltetést lehetővé teszi, a Tarnaszentmiklós közigazgatási területén lévő 360 ha-os, és a Pély határában elterülő 140 ha-os, saját vagyonkezelésben lévő gyepterületen tartjuk az állatokat.

Téli időszakban a gulyák elhelyezését és takarmányozását bérelt telephelyünkön tudjuk biztosítani; korosztályonként elkülönítve. A magyar szürke szarvasmarha gulya létszáma a kezdetekkor 84 egyéves egyed és 12 tehén volt, mára az állatok száma meghaladja a 250-et.

Az állatokat két legelőegységen, a tarnaszentmiklósi Hamvajárásban és a pélyi Ludasban legeltetjük, természetvédelmi célú élőhelykezelés végett. Az idei év ellései február legelején elkezdődtek, egyenlőre negyvenhét kis szürkemarha borjú látott napvilágot. Reményeink szerint idén is legalább 80 borjúval fog gyarapodni majd a szürke szarvasmarha állomány.

Kárpáti borzderes szarvasmarha gulyánk létszáma egy tenyészbikából, 23 tehénből, 15 növendékből és 6 félévesnél fiatalabb borjúból áll. Kihajtás idején a kárpáti borzderes gulya a növendék szürke szarvasmarhákkal együtt Pélyen kezdi meg a legelést, várhatóan május elejétől.

Kapcsolódó