Geotóp Nap az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál 2021.10.10. 10:59

Október 9-én, a földtani örökségünk sokszínűségének megünneplésére különleges Geotóp Napot tartottak az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

Geotóp Napunk a geológiai sokszínűség október 6-ra tervezett nemzetközi napjának bevezetését is propagálta, országos rendezvénysorozathoz kapcsolódott, melynek fontos résztvevője Miocén Parkunk kezelője, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

17 millió éves lábnyomos ősfelszín a geológiai ösvény átépítés alatt álló 2.csarnokában

A határon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál eme jeles napon tradicionális tematikus túrát indítottunk, melyen 78 fő, előre beregisztrált érdeklődő vett részt. A túrázók a régmúlt éghajlatváltozásait érintve, a jelenkorból a Pannon-tó vízében merítkezve, az óriáscápák uralta Paratethys sekélytengerben is búvárkodhattak, nem akármilyen élmény volt. A kalandozást interaktív kiállítások és a Borókás-árok geológiai tanösvényének világhírű feltárásai is segítették. A szombati geotóp napon összesen 616 fizető látogatónk ismerkedett meg Ipolytarnóc és a Geopark földtani örökségével. Közülük 353-an vettek részt az alsó-miocén földtani alapszelvényen vezetett túrákon. Íme képes beszámolónk:


Szarvas Imre


Kapcsolódó