Fiatalok a természetvédelemben – idén is várják az Ifjú Kócsagőröket a nemzeti parkok 2024.03.21. 17:00

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024-ben már 11. alkalommal nyújt lehetőséget a természet iránt elkötelezett diákoknak. A kezdeményezés célja, hogy a résztvevők aktívan bekapcsolódhassanak a hazai természetvédelembe, megismerjék és megértsék a jelenlegi természetvédelmi kihívásokat, miközben részt vesznek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában.

A programra 2024. március 22-től április 22-ig – a Víz Világnapjától a Föld Napjáig – várjuk azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik betekintést szeretnének kapni a gyakorlati természetvédelembe és megismernék az őri munka mindennapjait. A jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várjuk.

A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat. A győztes páros egy különleges ötnapos külföldi tanulmányúton vehet részt Európa egyik nemzeti parkjába.

Az ifjú kócsagőrök a program során a rengeteg tudást szerezhetnek, különleges élményeket élhetnek meg és őszinte kapcsolatokat is kialakíthatnak, amit 2023-as év döntőseinek saját szavai bizonyítanak a legjobban.

„Azt gondolom, hogy a program alatt lehetőségünk volt óriási mennyiségű tudást magunkba szívni és megtapasztalni olyan helyzeteket, szituációkat, melyek a későbbiekben a munkánk és a mindennapi életük során is hasznunkra válnak.” – Schlitt Bence, a 2023-as Ifjú Kócsagőr nyertese

„Olyan helyekre vittek, ahová egyszerű emberként nem tehetném be a lábam…” – Miskolczi Noémi, döntős kócsagőr

„Az Ifjú Kócsagőr programban töltött idő a pihenés, a szórakozás, a munka és a tanulás legkiválóbb kombinációja.” - Gyenizse-Nagy Sári, döntős kócsagőr

„Nem csak a tudás miatt, de a kialakult barátságokért és a mentorok megismerése miatt is megérte jelentkezni a programra.” - Molnár Mónika, döntős kócsagőr

A program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak az állami természetvédelemben természetvédelmi őrként vagy más beosztásban, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt 2024. szeptember 18-20. között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Az Ifjú Kócsagőr Program felhívása elérhető a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon.

Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Parkért Alapítvány, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

További információ:

Ecsedi Zsuzsanna
Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Marketing vezető
ifjukocsagor@furgediak.hu


A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRSZOLGÁLAT IFJÚ KÓCSAGŐRÖKET KERES!

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány együttműködésének köszönhetően – mintegy 80 szerencsés jelentkező ismerkedhet meg a természetvédelem gyakorlati feladataival.

Legyél Te a legjobb 2024-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges külföldi tanulmányúttal jutalmazzuk Európa egyik legszebb nemzeti parkjába.

Jelentkezz, ha

  • 18 és 24 év közötti vagy,
  • ha elhivatott vagy a természetvédelem iránt, és
  • ha szívesen elmélyítenéd tudásodat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!
A programban való részvétel jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár, célja, hogy bepillantást engedjen a terepi természetvédelem mindennapjaiba, megismertesse az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

MIT VÁRUNK EL A PROGRAM RÉSZTVEVŐITŐL?

  • szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt
  • átlagon felüli kitartás
  • megfelelő állóképesség

Előny, de nem feltétel

  • szaktanári ajánlás
  • dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények
  • természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel

FONTOS TUDNIVALÓK A JELENTKEZÉSRŐL

Jelentkezési határidő: 2024. április 22.

A programban való részvétel önkéntes. A jelentkezés során három helyszínt (igazgatóságot) is megjelölhetsz! Vedd figyelembe, hogy a választott nemzeti park igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani számodra, és nem minden esetben tudnak segíteni a területre való eljutásban.

Itt tudsz körbenézni, hogy melyik nemzeti parkok esnek a lakhelyedhez a legközelebb:
https://magyarnemzetiparkok.hu/rolunk/az-npi-mint-allami-szerv/a-np-igazgatosagok-mukodesi-terulete/


Az ajánlásokat és az igazolásokat küldd el nekünk az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, de tartsd szem előtt, hogy a jelentkezési űrlap kitöltése ez esetben is kötelező!

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú Kócsagőr Programba, a gyakornokok kiválasztása a jelentkezők számától függően több körben történhet. A programban maximum 80 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni a magyar természetvédelmi őrök mellé.

A Nemzeti Parkokkal munkaviszonyban álló fiatalok a programra nem jelentkezhetnek.
Egy jelentkező a programon maximum 2 különböző évben vehet részt, hogy másoknak is lehetőséget tudjunk biztosítani. Túljelentkezés esetében azokat a fiatalokat vesszük előre a kiválasztáskor, akik még korábban nem vettek részt a programban.

A jelentkezések feldolgozása után, 2024. május 13-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Visszajelzést azok is kapnak, akik nem jutnak be az első fordulóba.

Május végén történik meg az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása az egyes nemzeti park igazgatóságoknál.

A TEREPGYAKORLAT

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron egy intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban 10 munkanapon keresztül.

Ennek során aktívan részt vehetsz a természetvédelmi őri feladatokban – vagyis betekinthetsz a természetvédelmi kezelés mindennapjaiba. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürgék befogása és áttelepítése, vadkamera-kihelyezése, gémtelep-megfigyelése csónakból és levegőből, rétisasfészkelés ellenőrzése, hogy csak néhány érdekességet említsünk az elmúlt évek nyári élményei közül.

Miért éri meg neked a terepgyakorlat?

Mert szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes megoldás.Mert így biztosíthatod szakmai gyakorlati helyedet. Mert szuper csapat és kellemes légkör fogad országszerte.Mert a munkavégzés változatos.Mert kiváló referenciát jelent szakmai önéletrajzodhoz.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti park igazgatósági területi döntők zárják augusztus végéig. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választjuk ki, és ők lesznek azok, akik az országos döntőben mérik majd össze tudásukat.

A Terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek Őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk. A területi döntőbe jutás előfeltétele továbbá, hogy az Ifjú Kócsagőr a gyakorlat során legalább két alkalommal képes vagy videós beszámolót készítsen a nemzeti parkban töltött mindennapjairól, és készítsen legalább egy 10 másodperces videót is, amiben bemutatja, hogy mit adott neki a 10 napos gyakorlat, mit tanult ezen időszak alatt.

A képes és videós beszámolók megosztásához kérd felvételedet az Ifjú Kócsagőr Program Facebook csoportjába: https://www.facebook.com/groups/ifjukocsagor

A DÖNTŐ

Az országos döntő időpontja 2024. szeptember 18-20.A döntő helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A nemzeti parki területen megrendezésre kerülő eseményen szállást és étkezést minden résztvevőnek biztosítunk.

Az eredményhirdetésre az országos döntő 3. napján kerül sor.

A döntőben a különböző elméleti és gyakorlati feladatok mellett személyesen is találkozhatnak az egyes igazgatóságok Ifjú Kócsagőreinek legjobbjai.

Legyél Te a legjobb 2024-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges külföldi tanulmányúttal jutalmazzuk Európa egyik legszebb nemzeti parkjába.

Kapcsolódó