Felkerült a kupola a Bükki Csillagdára 2021.12.08. 16:47

Régóta várt pillanatához érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) legújabb látogatóközpontjának, a Bükki Csillagdának a kivitelezése, amivel még közelebb kerültünk a nyitás időpontjához.

Az épület legemblematikusabb része, a világ legnagyobb sorozatban gyártott 6,7 méter átmérőjű csillagászati kupolája december 8-án, szerdán daruval került a Répáshuta mellett álló csillagvizsgáló tetejére. A munkálatokat nagyban segítette a napsütéses, száraz téli időjárás.

E kupola több különleges távcsövet is rejt majd, többek közt egy, a Nap biztonságos megfigyelésére alkalmas teleszkópot, valamint hazánk legnagyobb bemutató távcsövét is, melynek átmérője 61 centiméter. A tervezetten 2022 januárjában nyíló csillagászati látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja lesz, ahol a tudomány-élmény-interakció hármasa segítségével tudhatunk meg érdekességeket a csillagok és az űrkutatás világáról. A BNPI látogatóközpontja négy olyan attrakcióra épít – kiállítás, planetárium, csillagvizsgáló és virtuális valóság (ráadásként még egy tanösvény is) –, ahol minden korosztály számára felkínáljuk az élményekben bővelkedő játszva tanulás lehetőségét.


A Bükki Csillagda hazánkban egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára. Az épület a tengerszint felett 635 méter magasságon helyezkedik el, így sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak ott a csillagok, mintha az Alföldről néznénk őket. Télen sok esetben megüli a Kárpát-medencét a ködpárna, ekkor Répáshuta térségében szikrázó napsütés fogadja a látogatót.

A létesítmény fő műszere egy 61 centiméter átmérőjű Korigált Dall-Kirkham típusú asztrográf lesz, mely a beépített korrekciós lencse segítségével pontszerű leképezést, kóma- és gömbi hiba mentességet biztosít. A cső maga 109 kilogramm, a távcsőoszlop, a három távcső és az ellensúlyok együttesen közel fél tonnát nyomnak. A tubust szénszálas rácsszerkezet foglalja be, mely egyben a maximális stabilitást is kölcsönzi a műszernek.

A távcső elsődlegesen asztrofotózás céljára készült, ám vizuális (szabadszemes) észlelésekre is kiváló a hozzá használt magas minőségű két colos okulárokkal. Fénygyűjtő képessége miatt elsősorban halványabb mély-ég (galaxisok, gömbhalmazok, planetáris ködök, stb.) megfigyelésére a legalkalmasabb műszer. A szabadszemes észlelése és a csillagászati képrögzítés mellett tudományos igényű megfigyeléseket is végzünk a teleszkóppal, így a tudomány számára is értékes információkat gyűjthetünk a naprendszer objektumairól vagy más csillagokról.

A kupolában egy különleges naptávcső is helyet kap majd, melynek használatával biztonságosan meg tudjuk figyelni központi csillagunkat. A Lunt-típusú hidrogén-alfa naptávcső 10 centiméter szabad átmérővel bír, és segítségével napfoltokat, napkitöréseket is szemügyre tudunk venni oly módon, ahogy szabad szemmel sosem láthatnánk.


Videó a kupola felhelyezéséről

Kapcsolódó