Félezer diák ismerhette meg a Ramsari egyezményt 2024.02.15. 15:25

Február 2., a vizes élőhelyek világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről szóló egyezményt.

Szokásunkhoz híven ennek a jeles napnak is egy egész hetet szenteltünk, az iskolák a február 5. és 9. között meghirdetett napokra regisztrálhattak. Örömmel tapasztaltuk a nagyszámú érdeklődést, az időpontok villámgyorsan beteltek. Mivel ez a világnap év elejére esik, mikor a természet még alig-alig ébredezik, programunkat az iskolákhoz ellátogatva, tanórai keretek között tartottuk meg. A foglalkozás első felében előadást tartottunk a vizes élőhelyeket érintő Ramsari Egyezményről, és a hatálya alá tartozó területekről. Az előadást követő foglalkozáson az igazgatóság vizes élőhelyeit, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatfajokat ismerhették meg a gyerekek játékos formában. A feladatok során a kisvizes élőhelyek sérülékenységéről, a kétéltűek életében betöltött fontos szerepéről, az aszályos évek és az inváziós fajok okozta veszélyekről is beszélgettünk, de az is kiderült, hogy tulajdonképpen miért rombol a turista, ha kavicstornyokat épít a patakban.

Az alábbi településeken jártunk: Ózd, Kisnána, Domoszló, Markaz, Aldebrő, Tarnaméra, Mezőnyárád, Bükkzsérc, Eger. A hét során 10 oktatási intézményben, 31 osztályban, 530 gyermeknek tartottunk interaktív foglalkozást a vizes élőhelyekről és élővilágukról.

Kapcsolódó