Egy éves a Bükki Csillagda: kiterjesztik együttműködéseiket 2023.03.09. 10:53

Különleges nappal kedveskedett a látogatóinak a Bükki Csillagda megnyitásának első évfordulóján, 2023. március 8-án.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a születésnapján azokat látta vendégül, akik nagyon sokat tesznek a társadalom elesettjeiért vagy éppen a bajbajutottakért. Így meghívást kapott egy komplex programra a Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Ház lakói és ápolói, a Baráthegyi Majorság ellátottjai, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének munkatársai, illetve a Spider Mentőcsoport tagjai, akik még egy mentőkutyás bemutatóval is kedveskedtek az egybegyűlteknek. A rendezvényen részt vettek továbbá a répáshutai óvodások és kisiskolások is, közülük Bükkhegyi Boglárka és Kánya Regina verset is mondott a Bükki Csillagda megnyitásának első évfordulóján.

A mentőkutyás bemutató után került sor két együttműködési megállapodás sajtónyilvános aláírására is, mivel a Bükki Csillagda nyit a környező települések turisztikai szolgáltatói, szállásadói, szolgáltatói felé. Jegyértékesítésük ezentúl már elérhető lesz Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.-nél és a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft.-nél, vagyis közeli a megyeszékhelyek TourInform Irodáiban is.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy még nagyobbra nyitják a kapukat, hiszen ezen megállapodások által még kiterjedtebben és hatékonyabban tudnak majd együttműködni a térség szolgáltatóival.

Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője köszöntőjében elmondta, hogy a Bükki Csillagda egy nagyon különleges fejlesztése volt az Igazgatóságnak, hiszen a környezeti neveléssel már nemcsak a föld alatt, a barlangokban, vagy a felszínen, különböző tanösvényeinken, hanem már az égbolton, a csillagok között is el tudják kalauzolni a Bükki Nemzeti Parkba látogatókat. Így nagyon széles az a paletta, ahol már vendégül tudják látni a hozzájuk érkezőket.

Az egy éves születésnapon a Bükki Csillagda látogatóinak száma már megközelítette az 55 ezret. (Januárban köszöntötték az 50. ezredik látogatót: https://www.bukkicsillagda.hu/hu/hir/morahalomrol-...)

Köszönjük a HEOL.hu és a BOON.hu beszámolóját is!

Nyitóképünkön: Orosz Eszter, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft. ügyvezetője, Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója és Törőcsik Gábor, az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője

Kapcsolódó

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:44
Austausch in einen anderen Nationalpark [07.06.2022-12.06.2022]Durch die Freiwilligen vor uns inspiriert, wollten auch wir einen Austausch mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark machen. Somit sind wir am Dienstag, den 7. Juni nach Kunpeszér gefahren, ein Ort mit ca. 700 Einwohnern. Wir wurden von den Freiwilligen Lara und Jakob und ihrem Ansprechpartner Csaba abgeholt und mit dem Jeep zum fünf Kilometer entfernten Forsthaus gefahren. Dieses liegt mitten im Wald und dient als Unterkunft, Treffpunkt, um den Arbeitstag zu beginnen und Arbeitsplatz für Aufgaben am Computer. Am nächsten Tag zeigten uns Lara und Jakob die Umgebung und Orte, an denen sie bisher gearbeitet hatten. Im Allgemeinen ist die Region sehr flach und an vielen Stellen auch deutlich trockener als im Bükk. Großflächige Wälder gibt es kaum, die Landschaft ist vorrangig von Graslandschaften geprägt. Diese sind Teil der UNESCO Biosphärenreservate und beinhalten eine große Diversität an Fauna und Flora. Am Nachmittag hat Csaba uns dann noch ihm persönlich wichtige Orte im Nationalpark gezeigt und verschiedene Aspekte des Ökosystems erklärt. Der Kiskunság Nationalpark befasst sich weniger mit Tourismus und deutlich mehr mit dem Erhalt der Diversität. An den nächsten zwei Tagen waren wir unter anderem noch in Kecskemét, haben einen Ort für verletzte Schlangen besucht und haben uns ein Adlernest angesehen. Zwischendurch hat es in Strömen geregnet, weshalb wir drinnen Karten spielten.
Tovább olvasom