A Szeleta Parkban ülésezett a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság 2024.01.09. 11:05

A Geopark Magyar Nemzeti Bizottság ülésezett a Bükk-vidék Geopark szívében, a Szeleta Park Látogatóközpontban Miskolcon.


Nagy megtiszteltetésben volt részünk 2023. december 6-án, mivel a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság idei évzáró ülését nálunk, a Bükk-vidék Geopark szívében, a Szeleta Park Látogatóközpontban tartotta.

Az évzáró ülést Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke egy rövid beszéddel nyitotta meg, majd felkérte Korbély Barnabást, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark képviselőjét, hogy tartsa meg összefoglaló tájékoztatóját az UNESCO Globális Geoparkokkal kapcsolatos 2023. évi tevékenységekről.

Ancsin Gergely, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark képviselője, előadásában összefoglalta az Európai Geoparkok Hálózatának 47. (2023. március 27-30, Hátszeg, Románia) és 48. (2023. november 08-09., online) Koordinációs Ülésén elhangzottakat.

Az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatának idei tevékenységéről hallott összefoglalók után, Balczó Bertalan elnök felkérte Rónai Kálmánnét, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóját, hogy tájékoztassa a Bizottság tagjait a Bükk-vidék Aspiráns UNESCO Globális Geopark (UGGp) címszerzési folyamatának állásáról. Igazgató Asszony bevezető beszéde után átadta a szót Megyeri Balázs geopark szakmenedzsernek, aki előadásában bemutatta a Bükk-vidék Geopark elmúlt években megvalósult fejlesztéseit, az UGGp címszerzés állapotát, valamint a 2024. évi terveket.

A tájékoztatókat Holló Sándor, a BNPI Természetmegőrzési Osztály osztályvezetője által tartott élménybeszámoló követte az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatának Marokkóban tartott 10. Nemzetközi Konferenciáján történtekről.

Az ülés délelőtti részét Korbély Barnabás, UGGp képviselő előadása zárta a Bakony Balaton UGGp 2023. évi tevékenységeiről.

A délutáni szekciót, Hegyi Péter UGGp képviselő előadása nyitotta, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark magyarországi része 2023. évi tevékenységeinek összefoglalójával.

A Novohrad-Nógrád UGGp szlovák oldalának tevékenységeiről, valamint a Globális Geoparkok Hálózatának 4. Közgyűléséről (2023. szeptember 8. Marokkó) György Balázs UGGp képviselő tartott előadást, majd tájékoztatta a Bizottságot a Szlovák Geopark Bizottság idén bevezetett nemzeti geoparkok periodikus értékelését biztosító rendszerről.

A hazai geoparkok éves tevékenységeinek tájékozatói után következett Pál Márton, a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi TermészetvédelmiSzakosztály titkárának előadása, melyben ismertette a Bizottsággal a PROGEO céljait, tevékenységeit, programjait, valamint a Földtani Tudományok Nemzetközi Szövetségének (IUGS), a geoparkok földtudományos értékelésére kiépített rendszerét.

Az ülést Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geológusának „Kármán Tódor és a Novohrad-Nógrád UNESCO Geopark. Egy ritka dokumentum nyomában.” c. előadása zárta. Délutáni fakultatív program során az ülésen résztvevők megtekintették a még nyitás előtt álló Szeleta Park Látogatóközpont kiállítását.

Megyeri Balázs
Megyeri Balázs
Geopark szakmenedzser

Kapcsolódó