A nemzetközi GEOTUR projekt és az Észak-magyarországi Geoparkok 2020.03.10. 12:20

Több éves előkészület és próbálkozás után a spanyolországi ADASPER Egyesület GEOTUR pályázata 2018 év végén sikeresnek bizonyult.

Az ERASMUS + 2018 - 1 - ES01 - KA202 - 050397 sorszámú nemzetközi projektje, melyben a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft szervezete is részt vesz, 234 ezer eurós forrásból gazdálkodva öreg kontinensünk geoturizmusának háttér fejlesztését, kompetenciák érvényesítését és elismertetését tűzte ki céljául.

A spanyol nyelven elfogadott projekt koordinátora a spanyolországi Group Association for Rural Development of “ Subbética Cordobesa” Vidékfejlesztési és Subbética Cordobesa Geopark Osztálya

Partnerei:

1) Adesper (Agrupación PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE Y LA PROMOCIÓN DEL EMPLEO RURAL / AGRUPATION FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND THE PROMOTION OF THE RURAL EMPLOYMENT – Spanyolország, León) – a projekt eredeti írója

2) Andalúzia Kormánya Környezetvédelmi Bizottságának és Régió Fejlesztésének Környezetvédelmi Területek és Geoparkok Osztálya (Environment Commission and Regional Planning of Andalucia´s government, Department: Environmental area and Geoparks)

3) For.es – szakképzés európai kreditrendszerének szakértőjeként (Olaszország)

4) Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft (Magyarország)

5) Bukaresti Egyetem Geológiai Tanszéke (Románia)

A projekt oktatási anyagában közvetlenül érintett 3 UNESCO Globális Geopark (a spanyol Subbética Cordobesa, a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád és a román Hateg) de esettanulmány kapcsán a Magyar Nemzeti Geopark Hálózatba jelentkező Bükk-vidék Geoparkot is bevonják majd. Nógrád geoturizmusának fejlesztésében érdekelt TETT Alapítvány is részt vesz a magyar oldali programokban.

A projekt során egy olyan széleskörű multimédiás tananyagot és módszertani útmutatót állítanak össze, amely a partnerek tanulási platformjain és az OPEN EDUCATION EUROPE portálon is elérhető lesz. A kezdeti elképzelésekhez képest nagyobb terjedelművé fejlődött projekt tematikus kihívásai és ütemezései miatti 6 hónapos halasztással várhatóan 2021-ben fejeződik be.

Izgalmas esemény volt a projekt 3. nemzetközi találkozója, amelyet 2020. február 20-22 között az észak-olaszországi Trento városában tartották.

Kapcsolódó