Cserépfalu - Ördögtorony

2
Cserépfalu - Ördögtorony
Cserépfalu - Ördögtorony

Létesítő, kezelő

Cserépfalu Község Önkormányzata, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Jelzés

piros T

Állomások száma

20

Megközelíthetőség

Cserépfalu központjában a Suba-lyuk Múzeum közelében található a kiindulópont.

Ismeretközlés módszere

kirándulásvezető-füzetes tanösvény, tájékoztatótáblákkal

Ismertető

Cserépfalu központjából induló és ugyanoda visszakötő 10 km hosszú tanösvényt két részletben és mindkét irányból be lehet járni. A Millenniumi kilátótól (Kisamerika, Berezdaljai pincesor) indulva a Perpáctól északra lévő Ökörütő-völgyön át a Hór-völgybe lehet jutni, ott déli irányba fordulva térhetünk vissza Cserépfaluba.
A tanösvény Cserépfalu kulturális nevezetességeit (barlanglakások, mészégetés), valamint a Bükkalja és a Déli-Bükk földtani, biológiai és őstörténeti (Suba-lyuk) értékeit mutatja be.
A Bükkalját felépítő riolittufa keletkezéséről (miocén vulkanizmus), különleges felszínformáiról - egyben kultúrtörténeti különlegességeiről -, a kaptárkövekről (Ördögtorony), a mészkőtérszín képződményeiről (Bervai Mészkő geológiai alapszelvénye, jégkori sziklaformák, barlangok), a területet borító fás legelőkről, hegyi rétekről, a gyertyános tölgyesek, a szurdokerdők, a melegkedvelő tölgyesek és a karsztbokorerdők élővilágáról, valamint hazánk legjelentősebb ősemberlelőhelyéről, a Suba-lyuk nevű barlangról (1932. április 27-én innen kerültek elő a neandervölgyi csontmaradványai) a tanösvény-ismertető füzetből kapunk átfogó ismereteket.

Tájékoztató kiadvány, irodalom

  • Kiss Gábor (szerk.): Cserépfalui Ördögtorony"" Tanösvény. Miskolc, 2003 (Írták: Martonné Dr. Erdős Katalin - Dr. Kiss Gábor - Szepesi János - Barkó Orsolya - Dr. Dobos Anna -Dósa Henrietta - Gergely Attila)
Hossz: 11,27 km
Nehézség:  6
Burkolat minősége: Más: 100% (11,27 km)
Összes emelkedő: 86 m
Összes lejtő: 86 m

Kapcsolódó