Kubinyi Ferenc emléktúra - az 1848-as forradalom és szabadságharc hőse Ipolytarnócon

2024.03.15. 10:45 - 12:45

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

1
Kubinyi Ferenc emléktúra - az 1848-as forradalom és szabadságharc hőse Ipolytarnócon

Kubinyi Ferenc az ipolytarnóci megkövült famatuzsálem első tudományos leírója az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban is szerepet vállalt. Kiemelkedő polihisztor személye volt korának, tevékenysége nagymértékben gazdagította a később létrejött Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark örökségét. Márciusban született és 150 évvel ezelőtt, márciusban halt meg, március 15-én előtte tiszteleg a Magyar Természettudományi Társulat és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közös rendezvénye a Miocén Parkban.

Kubinyi Ferenc az ipolytarnóci ősmaradványok földtani feltárását 1836-ban kezdte el, már ekkor figyelt a páratlan értékek helyszíni védelmére. Pásztorok vezetik a kőmedencének nevezett gödörhöz, ahol egy 22 öl hosszúságú kövesült fát talál. Ezt akkor földdel betemettette, hogy „vandál kezek semmivé ne tegyék”.

Később, a helybéliek által csak „gyurtyánkő-lócának” nevezett fatörzset kibontatja, kőzettanilag megelemezteti és nagy részletességgel írja le 1842-ben megjelent munkájában.

Kubinyi Ferenc és testvére Ágoston Magyarország természettudományos megismertetésének kiemelkedő alakjai voltak, a Magyarhoni Földtani Társulat és a Természettudományi Társulat alapításában is részt vettek. De a politikai szerepvállalástól sem riadtak vissza, jellemző vonatkozó adalék, hogy 1848. március 15-én délelőtt Petőfi Sándor és Jókai Mór a Kubinyiak őrizetére bízták a szabad magyar sajtón frissen kinyomtatott röplapok két példányát, a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

Az Ősfenyő Belépő látogatóközpontból induló program a Kubinyi emlékhely rövid ünnepi műsora mellett érinti a kövesedett fát óvó védőpincét és a Kubinyi munkásságát ismertető kiállítást. A Fogadóépület ajándékboltjában Kecskeméti Tibor Kubinyi Ferencről szóló értekezését is meg lehet vásárolni. Ugyanott, a kandalló tüze mellett kézműves foglalkozás keretein belül ünnepi hűtőmágnest is készítenek majd, a legkisebb látogatókat is bevonva az alkotásba. Az ünnep tiszteletére a Lombkorona Kávézó a múltat idézve Pilvax Kávéházzá alakul, ahová érdemes lesz betérni, mert házi túrós lepény és parázson sült malomkalács is lesz a kínálatban!

A tematikus túrán részt vevők létszáma 35 főben korlátozott, az előre regisztráltak elsőbbséget élveznek. Regisztrálni 2024. március 13-ig, az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, Kubinyi emlektura tárgy megjelöléssel, név és telefonszám megadásával küldött üzenettel lehet.
Az emléktúra útvonala: fogadóépületi emlékhely - bükkábrányi fák - miocén erdő - geológiai tanösvény a Kubinyi-védőpincével - fogadóépületi Kubinyi kiállítás.

Találkozó: 10 óra 45 perckor az Ősfenyő Belépő Fogadóépületben

Túra hossza: 2,2 km, időtartama: 2 óra

Részvételi díj: 3.000 Ft/fő

Kapcsolódó