Nógrádi Turisztikai Információs Központ

6
Nógrádi Turisztikai Információs Központ
Nógrádi Turisztikai Információs Központ
Nógrádi Turisztikai Információs Központ
Nógrádi Turisztikai Információs Központ
Nógrádi Turisztikai Információs Központ
Nógrádi Turisztikai Információs Központ

A Nógrádi Turisztikai Információs Központ a Füleki Vármúzeum égisze alatt működő információs iroda. Fő célja az információk gyűjtése és azok közvetítése mind Fülek város lakóinak, mind a belföldi, illetve külföldi érdeklődőknek. A hatásköre főleg a Besztercebányai körzet déli és a magyarországi Nógrád megye északi részére terjed ki, de hasznos információkkal rendelkezik összszlovákiai viszonylatban is.

Vállalkozói engedély alapján az alábbi tevékenységeket folytatja:

  • áru vétele és eladása a végső fogyasztók számára (ebben az esetben emléktárgyak forgalmazása)
  • reklám- és marketingszolgáltatások
  • sport-, kultúr- és egyéb közösségi rendezvények szervezése
  • adminisztratív szolgáltatások
Az iroda által biztosított hasznos információk és szolgáltatások: információk kultúrtörténeti nevezetességekről, tájvédelmi területekről, nemzeti parkokról, geológiai lelőhelyekről és nevezetességekről, barlangokról, vízterületekről (tavakról, strandokról, fürdőhelyekről), ezek elérhetőségéről, távolságáról, az esetleges belépődíjak összegéről.
  • információk a Geopark területén található turistaösvényekről és kerékpárutakról
  • információk a füleki és környékbeli intézményekről
  • információk az iroda működési területére eső kulturális és közösségi rendezvényekről
  • adminisztratív szolgáltatások nyújtása (fénymásolás, faxküldés, nyomtatás, szkennelés)
  • ingyenes információs brosúrák kínálata
  • plakátok és propagációs szórólapok készítése és terjesztése
A Nógrádi Turisztikai Információs Központ együttműködik a Rimaszombati Turisztikai Információs Központtal, a Losonci Városi Információs Központtal, a Salgótarjáni TOURINFORM Irodával. Az együttműködés írásos szerződésen alapszik. Úgyszintén együttműködik turisztikai és régiófejlesztési szakmai szervezetekkel, mint Besztercebánya Megye Önkormányzati Hivatala - kulturális és idegenforgalmi részleg, Szlovákiai Környezetvédelmi Ügynökség, Szlovákiai Turisták Szervezete, Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet Igazgatósága, a Neogradiensis Régió, a Geopark Novohrad-Nógrád területén lévő falvak önkormányzatai. Az együttműködés ezekkel a szervekkel nagyon jó lehetőséget biztosít a helyi rendezvények és szervezetek bemutatására és propagációjára.
A Nógrádi Turisztikai Információs Központ (NTIC) feladata Fülekről, a Geopark Novohrad-Nógrád tagközségeiről, illetve az információs központ működési területén elhelyezkedő turisztikai desztinációkról szóló információk gyűjtése, rendszerezése és azok közvetítése az iroda kommunikációs csatornáin keresztül (elsősorban a környező információs irodák részére, mivel azok időszerű közérdekű információk terjesztését biztosítják a helyi lakosság számára). Ezek részét képezik a társadalmi, kulturális, sport- vagy szakmai rendezvényekről szóló információk is. Az iroda dolgozói részt vesznek a Füleki Vármúzeum rendezvényeinek szervezésében, mint például kiállításmegnyitók, Múzeumok éjszakája és mások.
Az NTIC biztosítja a városról, a régióról és a Novohrad-Nógrád Geopark JSZT-ről szóló ismertető propagációs anyagok terjesztését. Minden évben több idegenforgalmi kiállításon is részt vesz. A kiadványokat a város, illetve a helyi civil szervezetek és egyesületek reprezentációs célokra használják fel, ugyanakkor az ide látogatók szükségleteit is szolgálják.
Az iroda tevékenységéhez sorolható a Füleki Vármúzeum weboldalának frissítése, a városi honlap alatt működő NTIC aloldal frissítése, cikkírás és fordítás Fülek város önkormányzati havilapja – a Füleki Hírlap részére. Az iroda ezen kívül együttműködik a Geopark Novohrad-Nógrád irodájával is, amely közösen vezetett túrák szervezésében nyilvánul meg. A vezetett túrázás fő eszméje a Geopark területén található nógrádi régió környezetének megismerése
Az iroda feladatai közé tartozik a turisztikai csomagok összeállítása is. Ezen belül a Novohrad-Nógrád Geopark JSZT-vel és a Füleki Városi Hivatal Pályázatkészítő, Területrendezési és Régiófejlesztési Osztályával együttműködve szervezett gyalogtúra útvonalakat dolgozott ki (Gyalogtúra). Elkészültek a környező várakhoz és kastélyokhoz vezető autós túrák útvonalai (Gépkocsis túra), valamint a Palóc út - határon átnyúló tematikus útvonal mentén található néprajzi kiállítóhelyeket, illetve a régió népi kultúráját bemutató tervezett útvonalak is (A népi kultúra túraútvonalai). Céljuk az idelátogatók számának növelése, illetve egyéb turisztikai célpontok és szabadidős programokat kínálata az érdeklődőknek.

Nyitva tartás

H - P: 8:00 - 16:00
Szo - V: Zárva

Kapcsolódó