Továbbra is vigyázzunk egymásra! 2020.05.08. 15:12

A korlátozások enyhítésével igazgatóságunk három bemutatóhelye már látogatható. Kollégáink és vendégeink egészsége érdekében azonban megfogalmaztunk néhány kérést a hozzánk látogatók felé.

Ez a páratlan panoráma fogadja azokat a vendégeket, akik a hétvégén ellátogatnak a szilvásváradi Milleniumi Kilátóba, s bízunk benne, hogy sokan is fognak élni a lehetőséggel. Mostantól péntek-szombat-vasárnap már a Szalajka-völgyi információs házban és Európa miocén erdejében, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál is várjuk a vendégeket. Munkatársaink és látogatóink biztonsága érdekében azonban az alábbiakban kérjük vendégeink együttműködését:

Kisebb csoportok, időpontfoglalás

Sokkal fontosabbá vált, mint bármikor korábban, hogy egyik bemutatóhelyünkön se legyenek nagyobb csoportok egyszerre, ezért Ipolytarnócon szükség szerint sűrűbben indítjuk a túráinkat. Arra kérjük vendégeinket, hogy lehetőség szerint a fenti linkeken előre foglaljanak időpontot és /vagy vásárolják meg online a belépőjegyüket, hogy minél jobban ütemezni tudjuk a turnusokat és minél kevesebbet kelljen várni a jegypénztáraknál.

Bankkártyás fizetés vagy online jegyvásárlás

A fizikai kontaktusok csökkentése érdekében fontos, hogy minél kisebb legyen a készpénz forgalom a bemutatóhelyeinken. Éppen ezért kérjük, hogy ahol meg lehet venni online a belépőjegyet, ott válasszák ezt a lehetőséget, a saját telefonjukon magukkal hozva a kapott QR kódot, hogy minél kevesebbszer kelljen a pénztárosoknak közvetlenül érintkeznie a vendéggel. Ezzel a készpénz és a bankkártya által okozott vírusterjedés veszélyét csökkentjük.

Érkezéskor elég, ha az okostelefonra lementett online jegyet felmutatják a pénztárnál, a jegyet nem szükséges kinyomtatni.

Online jegyértékesítés - Millenniumi Kilátóba

Online jegyértékesítés - Ipolytarnóci Ősmaradványok

Vásároljanak helyi termékeket

Ha valaki helyi termékeket választ suvenírként a bemutatóhelyeink boltjaiban, azzal a helyi gazdaság élénkítését is segíti, hozzájárul ahhoz, hogy a hazai gazdaság minél hamarabb a talpára álljon. Kiváló nemzeti parki termék védjegyes és egyéb helyi termékekből lehet válogatni Ipolytarnócon és a Szalajka-völgyi Információs Házban is. Segítsük egymást!

Termékeink egy része elérhető a webáruházunkban is!


Tartsák be az erdőn járás szabályait

Tudomásul kell venni, hogy az erdő nem csak értünk van - hanem az utánunk érkezőkért is, sőt, a következő generációkért is. Ne dobjuk el a szemetet, ne harcoljunk a tanösvénytáblákkal, ne menjünk quaddal a természetbe, hanem fogadjuk el, hogy a természet akkor tud mindannyiunké lenni, ha ezért mindenki egyaránt tesz.

Szórólapok helyett mobil appok és online felületek

A papír is vírushordozó lehet, ráadásul a szórólapokat nem tudjuk fertőtleníteni. A környezettudatosság érdekében is, s persze a vírus terjedésésének a gátlása érdekében is sokkal célszerűbb, ha mobil appokon vagy online felületeken visszük magunkkal az élményeket.

A papír alapú prospektusok helyett most még inkább javasoljuk GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mobil alkalmazás használatát.

Bemutatóhelyeinken QR kódok segítségével számos plusz információt, offline is használható térképet biztosítunk a vendégek számára, ami nemcsak környezettudatos megoldás, hanem jelenleg azt is lehetővé teszi, hogy ne a nyilvános, sokak által használt tereinkbe kihelyezett szóróanyagaink jelentsék csak a további tájékozódás lehetőségét.

Tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat

Gondoljunk arra, hogy a jegypénztárakban, boltokban dolgozó kollégáknak is családja van, s szeretnének egészségesek maradni. Éppen ezért a maszk használata kötelező a zárt térben. Kérjük, tartsák egymástól és a tárlatvezetőktől, túravezetőktől a 2 méteres távolságot a vendégek a bemutatóhelyeken is, akkor is, ha már majd túl leszünk a vírusos időszakon. Túravezetőink az Önök és a saját családjaik érdekében a vírusveszély végéig szintén szájmaszkban tartják a túrákat.

Mi is fokozottan odafigyelünk a bemutatóhelyeink gyakori fertőtlenítésére. Kérjük Önöket is, hogy gyakran mossanak kezet egymás és a munkatársaink védelmében is.Kapcsolódó

2022/1. - 9. Tree studies

2022/1. - 9. Tree studies

2022.08.23. 15:57
Baumstudie[28.07.2022]Gemeinsam mit einer ungarischen Studentin haben wir in der letzten Zeit begonnen Bäume auf einer Weide zu tracken und nach einem ausführlichen Katalog zu beurteilen. Im Nationalpark sprechen wir immer von „Veteran Trees“, also besonders alten Bäumen. Bisher kann keiner Abschätzen wie viele es sind, es sind nur recht grobe Angaben von ca. 1000 Bäumen. Jedem Baum ist ein A4 Zettel gewidmet, auf dem erst Daten wie die Koordinaten, der lateinische Name und Maße wie z.B. die Höhe und der Umfang angegeben werden müssen. Für die Ermittlung der Höhe des Baumes wird eine Entfernung von 20m abgemessen. Von dort aus wird mit einem analogen Höhenmesser der Winkel zum Beginn des Stamms und der Winkel zum höchsten Teil der Baumkrone bestimmt. Die beiden Zahlen ergeben gemeinsam die Höhe. Danach kommen 36 Felder in denen unter anderem Angaben über Astlöcher, Kronen- oder Starkastabbrüche, Krankheits- oder Pilzbefall, Moos- und Flechtenvorkommen und Nester, die sich im Baum befinden. Zusätzlich kommen dann noch einmal 15 weitere Felder, wo z.B. nach anderen Bäumen in der direkten Umgebung gefragt wird. Die Aussagen, die wir über die Bäume treffen werden immer mit der Hilfe von für solche Studien angefertigte Kataloge getroffen. So sind in manchen Fällen verschiedene Bilder dargestellt und wir müssen entscheiden, welches dem untersuchten Baum am nächsten kommt. Zusammengefasst ist es eine sehr detaillierte Studie, weshalb wir am ersten Tag auch nur insgesamt 8 Bäume geschafft haben. Mit der Zeit wird man jedoch deutlich routinierter und muss nicht mehr alles erst im Katalog nachschlagen, wodurch die Arbeit deutlich schneller vorangeht. Insgesamt haben wir dennoch nur 60 von den ca. 1000 Bäumen tracken und beurteilen können.
Tovább olvasom