Új természetvédelmi célkitűzés: a nyugati csillagvirág (Scilla drunensis) védelme a Mátrában 2024.03.14. 09:33

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó nyugati vagy hegyi csillagvirág (Scilla drunensis) mészkedvelő gyertyános-tölgyesek, bükkösök, szurdok- és sziklaerdők növénye.

Hagymás, évelő növény. Erőteljes, 10-20 cm magas, vaskos, zöld vagy barnászöld színű szárral és tömött fürtvirágzattal rendelkező faj. Egy-egy egyed rendszerint 2-3 tőlevelet fejleszt, melyek szálasak, csuklyás csúcsúak. A szár csúcsa élénkvörös, a rajta ülő bimbók kék színűek, míg virágai világoskékek, de előfordulnak rózsaszín és fehér virágú egyedek is. Érett termése zöldesbarna, magja fekete színű. Február végétől április elejéig virágzik.

Védett faj, természetvédelmi értéke 5.000 Ft (13/2001. (V. 9.) KöM rendelet, 1. számú melléklet).

Nyugati csillagvirág (Scilla drunensis). Fotó: Zsupos Vivien


A Mátrában jelenleg két populációról van tudomásunk, mely zárványpopulációk védelme és megőrzése fontos feladat a biodiverzitás növelésének és szinten tartásának érdekében egyaránt. Emiatt ezeket a populációkat az idei évtől kezdve folyamatosan monitorozzuk, hogy állományváltozásukról pontos képet kapjunk és amennyiben szükséges, természetvédelmi kezeléssel közbeavatkozva biztosítani tudjuk az állományok stabilitását.

Jelen tudásunk szerint a két állomány stabilnak mondható.

Fehér virágú egyed. Fotó: Zsupos Vivien


Rózsaszín virágú egyed. Fotó: Zsupos Vivien


Irodalomjegyzék:

Farkas, S., Molnár, V.A., Tóth, I.Zs. 1999. Védett természeti értékeink – Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó.

https://www.terra.hu/haznov/htm/Scilla.drunensis.html


Kapcsolódó