Tűzgyújtási tilalom Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2023.03.23. 15:40

Az elmúlt 5 napban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lehullott átlagosan 10 mm körüli csapadékot a szeles és napsütéses időjárás az 1 órás holt biomasszában felszárította.

Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza (elszáradt tavalyi gyep vegetáció, avar) nedvességtartalmát az elkövetkező napok napos időjárása várhatóan tovább csökkenti. A vegetáció kizöldülése még csak elindult, így az élő könnyű biomassza nem fékezi a tűzterjedést. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jellemző terepviszonyok, a domborzat okozta effektív szélsebbesség növeli a terjedési sebességet és intenzitást a vegetációtüzeknél. Magas a vármegye szocio-ökonómiai tűzkockázata is, sokan használják a tüzet megfelelő körültekintés nélkül területkezelésre.

A hétvégére várható, száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kockázatát és elsősorban fiatalosokat érintő erdőtüzek kialakulásának veszélyét. A gyep-biomassza dominált területeken a csapadék elmaradása és az emelkedő átlaghőmérséklet miatt az éjszakai magasabb relatív nedvesség is egyre kevéssé képes kompenzálni az 1 és 10 órás holt biomassza kiszáradását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Bizottsága, egyetértésben a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságával 2023. március 18. (szombattól) elrendeli a tűzgyújtási tilalmat:

  • BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN vármegye területén.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az

honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.


Nyitóképünk 2022-ben készült a Borsodbóta-Nekézseny-Sáta településeket érintő tűz idején.

Kapcsolódó