Turizmus a geoparkokban - hogy csinálják mások? 2020.02.23. 08:35

A turizmusfejlesztés a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés mozgatórugója, azonban jelen és jövőbeli kihívásokat jelent a természetvédelmi feladatokat ellátó nemzeti parkok és geoparkok számára is. Jó gyakorlatok nyomába indultunk.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben kezdte el a Bükk-vidék Geopark koncepció kidolgozását, a területén található azonban a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark magyarországi része is, így számos szállal kapcsolódik az Igazgatóság munkája a geoparkok helyi identitást erősítő stratégiai programjainak megvalósításához.

A Bükk kora tavasszal

Miért fontos a turizmus a geoparkok számára?

A geoturizmus előmozdításával a geoparkok szerte a világban segítik a területi fejlődést és a különleges érdeklődésre számot tartó közönség kialakulását a geológiai örökség fenntartható megőrzésével, valamint azáltal, hogy érdeklődést, tudatosságot és különös figyelmet fordítanak környezetünk egyediségére. A geoparkok egy olyan hálózat tagjai, amely aktívan támogatja a turizmust, mint a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés mozgatórugóját. Mivel a geopark egy olyan terület, amely magában foglal egy meghatározott geológiai örökséget és egy fenntartható területi fejlesztési stratégiát, a geoturizmus és a geokonzerválás a fejlesztési stratégiák fő alkotóelemei minden geoparkban. Számos geoparkot hoztak létre a meglévő természetvédelmi parkokban (pl. Parco Del Beigua Geopark, Olaszország), a nemzeti parkokban (pl. Fforest Fawr UNESCO Globális Geopark, Wales) vagy a kiemelkedő természeti szépségű területeken (pl. Az északi Pennines AONB, Anglia), amelyekre kiterjedtek a természeti és kulturális örökségük védelmét szolgáló intézkedések.

Geológiai tanösvény túrára indulók az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, a Novohrad-Nógrád Geoparkban

A geoparkok munkatársai felfedezték, hogy a Föld többmillió éves változása, ezen változások bemutatása és az egyéni természeti élmények megteremtése megnyitja az ajtót az izgalmas új turisztikai termékek, például időséták vagy terepi kirándulások számára, amelyekhez jól kapcsolódik a helyben termelt termékek kóstolása vagy a tradicionális művészet bemutatása is. Az elmúlt időszakban az európai és Európán kívüli geoparkok is számos tapasztalatot szereztek ezen komplex turisztikai csomagok kidolgozásában, amelyhez különféle oktatási, szemléletformáló programokat is kapcsoltak.

Munkahelyteremtés, közösségfejlesztés

A geoturizmus fejlesztése a turisztikai tevékenységek egyéb formáin kívül új munkahelyeket teremthet, a helyi idegenforgalmi szolgáltatók, például az információs központok, szállodák és vendéglők foglalkoztatást nyújtanak a helyi emberek számára. A geoparkok emellett geotúra-vezetőket kínálnak a vendégeknek és munkahelyeket teremtenek a helyi kézművesség, ételek és termékek népszerűsítése révén. A helyi közösségek bevonása fontos tényező a fenntarthatóság biztosításában is, amire jó példa lehet a Messel Pit, a németországi Bergstrasse Odenwald Geopark világörökségi helyszíne, ahol hulladéklerakót akartak létesíteni, azonban a helyi közösség segítségével népszerű nemzetközi jelentőségű geoturisztikai célponttá alakították.

A közösségfejlesztés és szemléletformálás részét képezi a Bükk-vidék Geopark területén a szemétszedési akciók megszervezése is - itt például a Szeleta-barlanghoz vezető tanösvényen

Ahol a művészet összefonódik a tájjal

Az elmúlt hetekben történt egyeztetések során a Bükk-vidék Geoparkban is felmerült a művészeti csoportokkal történő együttműködés kérdése (pl. versmondó egyesület). Kiváló példát látunk a művészet és geopark kapcsolatára a Heute Provence Geoparkban, ahol a geopark menedzsment a CAIRN Művészeti Központtal és a Gassendi Múzeummal közös programot valósított meg annak érdekében, hogy bemutassa, a kortárs művészet hogyan fonódik össze a tájjal.

A Heute Provence UNESCO Globális Geopark - A kép forrása

Napjainkban a Heute Provence Geopark területén több mint száz olyan műalkotás látható, amelyeket a természetes környezetben olyan neves művészek alkottak, mint pl. Andy Goldswerthy vagy Richard Nonas. A CAIRN kezdeményezésein keresztül létrehozott munkáknak köszönhetően az UNESCO Geopark innovatív terület: a művészek alkotásai által irányítják a látogatók figyelmét a táj folyamatos megismerésére és újbóli felfedezésére.

A GeoVR program a Magma Geoparkban

Magyarországon sokan nem támogatják a VR és AR technológia használatát a természeti értékek bemutatásában - azonban számos jó tapasztalat mutatja, hogy ha az eszközhasználat célja nem maga az eszköz használata, hanem az értékek bemutatása, az új technológiák segítségével még vonzóbbá tehetjük a terület felfedezését. Ebben jár élen a Magma Geopark Norvégiában. Az általuk kidolgozott geoVR egy új virtuális valóságkoncepció, amely különböző korú és képességekkel rendelkező közönség számára teszi lehetővé a Föld történetének felfedezését többdimenziós képek, illusztrációk, hangok, animációk és interaktivitás révén. A megoldás egy teljesen új és innovatív módon a mindenki számára elérhető geopark felfedezését szolgálja. A geoVR projektet 2013-ban az Európai Bizottság, Rogaland megye, az UNESCO Norvég Bizottság és az Észak-atlanti Együttműködési Alapok támogatásával indították el a valaha készült virtuális valóság leginnovatívabb tartalomkezelő rendszerének tesztelésével, adaptálásával és elindításával.


Geoturizmus és örökségturizmus - közös termékekkel még vonzóbb a kínálat

Raffaele Scuderi egy 2018-ban publikált esettanulmányában egy olasz, elsősorban hegyi aktív és történelmi értékekkel rendelkező desztinációban lévő turisztikai kártya használata alapján vizsgálta a vendégek preferenciáit. A kutatásba bevont mindenkit, aki megvásárolta és használta a helyi turisztikai kártyát, amely révén ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokat vehettek igénybe a vendégek Trentino régióban - többek között az Adamello Brenta Geoparkban. Azt vizsgálta többek között, hogy a vendégek egy típusú termék iránt érdeklődtek-e (pl. kulturális turizmus, aktív turizmus, gasztronómia, stb.), vagy vegyesen vették igénybe a szolgáltatásokat.

A geoturizmus és örökségturizmus összhangja a Bükk-vidék Geopark területén, Bélapátfalván

A kutatás megállapította, hogy az összes kártyahasználónak mindösszesen 12%-a monotipikus – azaz a használók nagy része többféle típusú kínálatot vesz igénybe, nem pusztán a természeti vagy az örökségturisztikai értékek iránt érdeklődnek. Az is megállapítást nyert, hogy a területre érkező vendégek körében jellemzően az intellektuálisan igényes tevékenységek (pl. múzeum, kiállítás, képzőművészet, várlátogatás), stb. váltakoznak a szabadidős programokkal. Érdekességként állapítja meg a tanulmány, hogy a várturistáknak csak egy része tartozik a kulturális turista kategóriába, más érdeklődésű szegmensek is látogatják azokat. Ami pedig a geoparkok vonatkozásában kiemelendő, hogy a tudomány és természet iránt érdeklődő közönség és a várturista hasonló szolgáltatásokat vett igénybe – tehát hasonló üzenetekkel és termékekkel szólíthatóak meg.


GeoFood - a geoparkok helyi termék programja

A geoparkok alapvető szerepet játszanak a helyi fenntartható fejlődésben, támogatva a helyi közösségeket vállalkozásaik bővítésében, a tradíciókat és a környezetet tiszteletben tartva. Erre épül a GeoFood program is, amely a norvég Magma Geopark projektjeként indult, mára azonban szerte a világon egyre több geopark csatlakozik kezdeményezéshez, amelynek célja a helyi gazdák és élelmiszer előállítók segítése, figyelemfelhívás a "Zéró KM" ételek fogyasztására, vagyis arra, hogy amennyire csak lehet, a helyben megtermelt élelmiszereket fogyasszuk. A program egyben jó lehetőséget kínál a talaj, a hagyományok, a tájkép és a gasztronómia kapcsolatainak a bemutatására.

A GeoFood logó használatához a termelőnek garantálnia kell, hogy a termékelőállítás során legalább 50%-ban a helyi, a geopark területéhez kapcsolódó erőforrásokat és alapanyagokat használja. A geoparkok olyan területek, ahol a táj és a természet érintetlen, a tiszta levegő, víz és talaj által jellemzett.

Nem véletlen, hogy a programhoz egyre több geopark kapcsolódik, hiszen kiváló eszköz a szemléletformáláshoz is: a jövő generációi tudatosságának fokozása elősegíti a gyerekek és a területük közötti kapcsolat kialakulását, büszke lesz rá, hogy az UNESCO által kijelölt területen élnek.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45
A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.Gyerekekkel is ajánlott.
Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom
2023/1 2. The first few days

2023/1 2. The first few days

2023.04.19. 14:37
Am 14. Maerz stieg ich ins Flugzeug in Richtung Budapest. Natürlich war ich ziemlich aufgeregt und gespannt. Ich war vorher noch nie in Ungarn. Wie werden die Leute dort sein und wie wird meine neue Heimatstadt aussehen? Was wird mich im Bükk-Region Geopark erwarten? Fragen über Fragen… Glücklicherweise wurde ich von Balázs am Flughafen abgeholt und meine Aufregung legte sich etwas nach dem herzlichen Empfang. Auf dem Weg in die Wohnung machten wir sogar noch einen Zwischenstopp bei Aldi, da am 15. Maerz ein Feiertag in Ungarn ist (Gedenktag der Revolution von 1848) und die Geschaefte geschlossen hatten. Ich nutzte den freien Tag direkt, um etwas die Innenstadt zu erkunden. Dort habe ich den Dobó-István-Platz, das Rathaus, sowie die Basilika gesehen. Erster Eindruck? Hier laessts sich aushalten! Am Samstag hat mich Balázs und sein Vater auf eine Wanderung im nahegelegenen Aggtelek Nationalpark eingeladen. Wir marschierten im Wald 15 km entlang der slowakischen Grenze von Aggtelek in Richtung Gömörszőlős. Kurz vor unserem Ziel wurden wir noch mit einem schönen weitlaeufigen Ausblick belohnt. Dort konnten wir bis zum Mátra-Gebirge sehen! In Gömörszőlős, wo es unter Anderem ein ökologisches Ausbildungszentrum gibt, haben wir dann zusammen noch zu Abend gegessen (Ungarische Gulaschsuppe) und den Abend mit einem Kartenspiel ausklingen lassen (auf ungarisch gar nicht so einfach ;) ) Es war ein sehr schöner Tag, vor allem, da ich von allen Teilnehmern herzlich empfangen und direkt in die Gemeinschaft aufgenommen wurde. Am Sonntag stand dann die Besichtung der Burg von Eger an. Von dort hat man einen guten Ausblick über die Stadt. Im Keller der Burg befindet sich eine Ausstellung zu einer der grössten Waffensammlung in Ungarn und es kann das ehemalige Verlies besichtigt werden. Für Geschichtsinteressierte sehr interessant!
Tovább olvasom