1868-ban történt... 2020.07.11. 12:36

152 évvel ezelőtt a mai napon, 1868. július 11-én történelmi esemény történt Ipolytarnócon: értékvédelmi okokból elkészült az első védőpince a 19. század első felében feltárt megkövesedett fa felett.

A munkálatokról így számoltak be a korabeli lapok:

"Tarnócz közelében egy nagy fakövület áll, melyet szakembereink „petrificatum giganteum Humbolti“ névre kereszteltek. A vallás- és közoktatásügyi miniszter elrendelte e kövület befedetését, hogy az megóvassék a tudomány s az utókor szamára. Baan Béla birtokos vezetése mellett f. hó 11-én végeztetett be a betetőzés. A 900 mázsányi sulylyal biró, nagyszerű kövület ideiglenesen, mig a minisztérium másként nem intézkedik, Baan Béla földbirtokos felügyelete alatt áll."

A védőpince kialakítására azért volt szükség, mert a környék lakossága előszeretettel hordta szét sírkőnek, fenőkőnek az ősfa darabjait, ezáltal azonban védeni tudták a további károkozástól. A kövesedett fa maradványai ma is eredeti helyükön, eredeti helyzetükben tekinthetőek meg az Ipolytarnóci Ősmaradványok geológiai tanösvény sétája során, az eredeti védőpince bővítésre került, így ma már nagyobb csoportok is megcsodálhatják a 17 millió éves fa matuzsálemet.

A védőpincében ma naponta sokszáz látogató csodálhatja meg a 17 millió éves megkövesedett fát.


Az idézett cikk forrása: Magyarország és a Nagyvilág 1868. július 26. sz.

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45
A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.Gyerekekkel is ajánlott.
Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom