Szabadtéri ötletek az őszi szünetre 2020.10.22. 14:34

Számtalan színes program várja a kirándulókat és a kikapcsolódni vágyókat az őszi szünetben is.

Október 24-én egy egész napos játéknap várja a mátrafüredi Harkály Házba látogatókat. Az izgalmas környezetismereti játék mellett a legbátrabbak egy állati nyomozásban is részt vehetnek!

A ködös Harkály Ház

Érdemes ellátogatni az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhelyre, hisz október 24-én ősvilági lábnyomok, és egy egy tovatűnt világba nyíló túlélő túra várja a múlt és geológia szerelmeseit.

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Bemutatóhelyünk október 27-én és 28-án is különleges programmal készül. Bemutatkozik igazgatóságunk guruló természetbúvár eszköze,a Vidra Verda. A Vidra Verdával az a célunk, hogy a gyerekeknek az osztálytermen kívül, a terepen mutassuk be azokat az európai jelentőségű természeti értékeinket, amelyekkel egyébként mindennap találkozhatunk, de nem ismerjük fel őket. Különösen fontos ez a Natura 2000 jelölő fajai esetében, amelyek az adott térségben jellegzetesek. Guruló természetbúvárunkkal az érdeklődők mindkét nap 14 órakor találkozhatnak az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

Vidra Verda-a mozgó természetbúvár

Október 29-én 13 órától pedig a Baglyaskő-vár Látogatóközpont vizes élőhelyének lakóit vesszük górcső alá - szintén a Vidra Verdával.

Vízivilág Baglyaskőn

A hónap utolsó napján, október 31-én folytatódik a Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra látnivalóit és emlékeit bemutató túrasorozat, a Bükkaljai KőkulTÚRA. A túra során az érdeklődők megismerkedhetnek a kaptárkövekkel, kőbújókkal és sziklahelységekkel, illetve a védett terület egyéb természeti és kulturális értékeivel.

Túra a KőKultúra nyomán

Aki azonban két kerékre pattanna még a téli hideg előtt, annak irány Szilvásvárad! Az Az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a BNPI számára 15 hegyi terepre való e-bikeot adott át. A kerékpárokat a nagyközönség a Szilvásváradi Kerékpárkölcsönzőn keresztül éri el. Érdemes kipróbálni az e-kerékpárokat, ugyanis az elektromos rásegítésnek köszönhetően a kevésbé tapasztaltak számára is új távok és magasságok nyílhatnak meg.

E-bikeok bevetésre készen

A Szalajka-völgyben járva, érdemes igazgatóságunk Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeit árusító boltját is felkeresni. A látogató számtalan immunerősítő lekvár, szörp és más csodaszép kézműves termék közül válogathat. Az idelátogató gyermekek, pedig Kajla karikát is kaphatnak.

Aranykezű kézművesek csodaszép termékei

Szilvásváradról gyalog a Millenniumi Tanösvényen felkapaszkodhatunk a Millenniumi Kilátóig, megéri a séta, lenyűgöző színeit mutatja a Bükk vonulata, jó időben pedig akár a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatjuk.

Őszi színekben pompázik már a Hámori-tó partja is. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően megduzzadt a Lillafüredi-vízesés is, az odalátogatókat lenyűgöző látvány fogadja. A kirándulás során érdemes felkeresni a lillafüredi Anna -és Szent István-barlangot is.


A lillafüredi vízesés egy kiadós eső után

Kapcsolódó