Madarakról, madáretetésről az óvodásoknak 2024.02.11. 17:04

A természet védelmének fontosságát már egészen kicsi gyermekkorban érdemes hangsúlyozni. Ebben az életkorban a gyermekek még nagyon nyitottak, és bár a mélyebb összefüggések megértése későbbi életszakaszhoz köthető, a természet, az élővilág többszöri megfigyelése megalapozza, hogy a későbbi ismeretek érdeklődő, fogékony fogadtatásra találjanak.

Emiatt kiemelt figyelmet fordítunk az óvodás korcsoport elérésére, igyekszünk minél több programmal felkelteni az érdeklődésüket.

A Harkály Ház 2023. végén téli madáretetés témában programot hirdetett óvodai nagycsoportok számára. A felhívásra szép számmal akadtak jelentkezők, így 2024. január hónapban 8 környékbeli intézménybe látogattunk el.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy nagyon jól felkészült közönséggel van dolgunk, szinte valamennyi óvodában éppen mostanában foglalkoztak a madarakkal, a csoportszobákat, folyosókat a gyerekek „madaras” rajzai, kézműves alkotásai díszítették, az udvarokon pedig madáretetők csüngtek a fákról.

A foglalkozások során beszélgettünk a gyerekekkel az évszakok változásáról, a madarak jellemzőiről, táplálkozásuk és vonulásuk kapcsolatáról. Képek segítségével beazonosítottuk a téli madáretetők körül felbukkanó madarakat és azokat is, amelyek közelebbi vagy távolabbi vidékeken töltik a hideg évszakot. Megbeszéltük a téli madáretetés és -itatás szabályait, hogy milyen rendszerességgel, meddig és milyen etetőanyaggal szabad segíteni az etetők vendégeinek.

A talajon mozgó feketerigóknak csemegét készítettünk: a gyerekek almadarabokba apró fekete napraforgómagokat szúrtak, majd azokat elhelyezték az óvoda udvarán található bokrok tövébe, a kertes házban élő gyerekek pedig hazavitték az elkészült finomságot.

A tél hátralévő heteire elláttuk az intézményeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított etetőanyaggal, és megbeszéltük a gyerekekkel, hogy tavasszal ellátogatnak a Harkály Házba, hogy a mi kertünkben élő madarakkal is megismerkedjenek, és a környékbeli erdők lakóit is megfigyelhessék.

Kapcsolódó