Kiránduljon ökotudatosan! 2019.06.29. 09:13

A BNPI bemutatóhelyeit 2018-ban közel 180.000 vendég kereste fel, s a 2019. év első hónapjaiban a bemutatóhelyeken és a szállásokon is ehhez képest is jelentős növekedés volt tapasztaltható. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a vendégek és az Igazgatóság közösen tegyen a környezeti fenntarthatóság érdekében.


Az Igazgatóság az alábbi eszközökkel szolgálja a környezettudatos turizmust, s kéri a vendégek közreműködését:

Online jegyvásárlás

Az Igazgatóság kedvezményes jegyárakkal jutalmazza az online jegyvásárlást. Ebben az esetben nem kell kinyomtatni a megvásárolt jegyeket, hanem elég, ha okostelefonon magunkkal visszük a kirándulásra. A jegyvásárlásra bármikor sor kerülhet, s elektronikus számlát is kérhet: út közben vagy a bemutatóhelyre érkezve a telefonunkról, vagy otthon, a kirándulás tervezésekor – a lényeg, hogy az online vásárlás esetén nincs plusz papír- és nyomtatófesték felhasználás, csak az élmény.

Elektronikus ügyintézés

Amikor csak lehet, az Igazgatóság igyekszik a foglalások, visszaigazolások dokumentálását elektronikus úton intézni, s erre kérjük vendégeinket is. A honlapon történő online vásárlás esetén is elektronikus számla kerül kiállításra.

Prospektusok és térképek helyett mobil alkalmazás

GUIDE@HAND BNPI mobil app

Ugyan sok turista a nyomtatott térképeket preferálja, a BNPI igyekszik tenni azért, hogy minél kevesebb papír kerüljön felhasználásra. A bemutatóhelyekhez és tanösvényekhez kapcsolódva elérhető a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mobil alkalmazás, amelyben offline is használható térkép és navigáció, valamint a természeti és geológiai értékeket bemutató leírások is olvashatók. Az Igazgatóság bízik abban, hogy a következő években a nyomtatott prospektusok, tájékoztatók nagy részét kiválthatja a mobil alkalmazással, valamint a honlap Outdoor moduljának fejlesztésével.

A 2019-ben elindult Szalakóta tanösvényen már a gyerekeknek szóló környezeti nevelési ismeretterjesztő anyag és a feldolgozást segítő feladatsor is a mobil alkalmazáson keresztül érhető el.

Újrapapír használata a jegyek, kiadványok, számlázás esetében is

Ökopapír használata

Vannak helyek és alkalmak, amikor nem kiváltható a papír használata. A bemutatóhelyeken a helyben megvásárolt jegyek alapanyaga ökopapír, s az elmúlt időszakban már a tájékoztató anyagok egy jelentős része is ökopapírra került nyomtatásra, s cél, hogy amellett, hogy minél kevesebb nyomtatott prospektus készüljön, a következő években a teljes kiadvány-portfolióhoz ökopapír kerüljön felhasználásra.

A szükségszerűen papír alapú dokumentáció során is ökopapírt használ az Igazgatóság, így pl. a helyben kért számlákhoz vagy a hivatalos levelezés során is.

Szelektív hulladékgyűjtés, kukák nélküli tanösvények, szemétszedés

Az Igazgatóság az összes bemutatóhelyén és szállásán szelektíven gyűjti a hulladékot, s erre kéri a vendégeket is.

A Nyugati Kapu Látogatóközpontban, Felsőtárkányban a szelektív hulladékgyűjtést bemutató tájékoztató táblák is kihelyezésre kerültek és az ehhez kapcsolódó környezeti nevelési program is megvalósult.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tanösvényein nagyrészt nincsenek kihelyezett szemetesek, kérvén a turistákat, hogy a túrák során keletkező szemetet vigyék magukkal. Azokon a tanösvényeken, ahol még elérhetőek a kihelyezett kukák, az Igazgatóság igyekszik ezeket minél hamarabb felszámolni és a kapcsolódó bemutatóhelyeken és szállásokon biztosítani a szemétlerakás lehetőségét.

Szilvásváradon a Millenniumi Kilátóhoz vezető tanösvényeken havi több alkalommal gyűjtjük össze a szemetet, több alkalommal pedig szemétszedő akciók keretében tisztítjuk meg az erdeinket a szétdobált szeméttől. Ahhoz azonban, hogy az utánunk érkezőket is tiszta erdő várja, közösen kell tennünk – NE DOBJUK EL AZ ERDŐBEN (sem) A SZEMETET!

Napelem és energiatakarékosság

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban már működnek a napelemek a használati melegvíz érdekében. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban pedig geotermikus fűtési rendszer biztosítja a meleget a téli időszakban. Az épületek szigetelésével az Igazgatóság igyekszik lehető legenergiatakarékosabban megoldani a téli fűtést a bemutatóhelyein és dolgozik a szállások energiatakarékosságának növelésén is.

Környezettudatosan a mosdókban is

A bemutatóhelyeinken és a szállásainkon is mindenhol környezettudatos szappanadagolók vannak kihelyezve, kéztörlő helyett kézszárítók, a szállásokon pedig felhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy csak indokolt esetben kérjen hosszabb tartózkodás esetén törölközőcserét, illetve felhívjuk a vendégek figyelmét a tudatos vízhasználatra is

Elektromos autó-flotta, elektromos autó és elektromos kerékpár töltés

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg három elektromos és egy plug-in hibrid autót használ, ezek nagy része a bemutatóhelyek és szállások közötti közlekedést szolgálja. Type2-es elektromos autótöltővel ellátott, a terület szolgáltatásait igénybe vevő vendégek számára ingyenes VIP parkoló várja a zöld autókat az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, s nemsokára a Bükk szívében, a Borostyán Panziónál is elindul a Type2-es autótöltés és az elektromos kerékpárok töltési lehetősége is.

Ökotudatos boltok

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a bemutatóhelyek után 2019-ben már a szálláshelyein is elérhetővé tette a bolti kínálatát. Minden boltban elérhetőek azok a helyi termékek, amelyek maximum 50 km-es körzetből gyűjtik össze a kisvállalkozások ökotudatos módon elkészített kézműves termékeit, pl. szörpöket, mézeket, lekvárokat, stb. Mindemellett a szintén az ökotudatos vállalkozókat segítő Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékek is megvásárolhatóak, valamint az Igazgatóság saját termékei is, amelyeknek alapanyaga a természetvédelmi tevékenység során termelődnek – pl. szürkemarha- és Kárpáti Borzderes kolbászok.

A boltjainkban nincs műanyag reklámtáska, kizárólag papír- és vászontáskát lehet vásárolni, s a termékcsomagolásban is igyekszünk kerülni (ahol lehet) a műanyag csomagolóeszközök használatát, illetve felhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint csomagolásmentes termékeket vásároljanak.

Vannak termékek, ahol nem megoldható a csomagolásmentesség, ezekre az esetekre az összes boltban elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtő edények.

Kapcsolódó

6 Höhlenbesichtigungen mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark

6 Höhlenbesichtigungen mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark

2023.04.19. 14:25
Marei Im Zeitraum vom 27. November bis zum 4. Dezember 2022 haben uns die beiden Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark besucht. Neben der Arbeit hatten wir aber auch die Gelegenheit, Höhlen zu besichtigen. Insgesamt beträgt die Zahl der bekannten Höhlen im Bükk-Gebirge fast 1200 und ist damit von besonderem Wert. Am 29. November 2022 hat uns unser Ansprechpartner im Geopark Balázs mit nach Lillafüred genommen, wo wir an einer Führung in der Anna-Höhle, einer Kalktuffsteinhöhle, teilgenommen haben. Vor dem Betreten sahen wir neben dem Eingang den Szinva-Wasserfall. Wie wir im Inneren feststellen konnten, sorgt dieser Wasserfall dafür, dass die sich an der Decke befindenden Baumwurzeln und Reste weiterer Pflanzen von Süßwasserkalkstein aus dem herunterfließenden Wasser bedeckt werden. Die Länge der Höhle beträgt 400 m. Anschließend ging es weiter zur St. Stephan-Höhle, die sich ebenfalls in Lillafüred befindet, aber mit 1514 m deutlich länger als die Anna-Höhle ist. Diese streng geschützte Höhle ist zudem eine Tropfsteinhöhle. Ein bestimmter Teil der Höhle ist für Besucher:innen selbst mit geführten Touren nicht betretbar. Aufgrund der besonders reinen Luft wird dieser Teil für Krankenhaus- und Therapie-Gruppen genutzt. Nachdem wir am 30. November 2022 zuerst Daten von Bäumen gesammelt hatten, die besonders wichtig für die Biodiversität sind, ist der Ranger Roland mit uns nach Cserépfalu gefahren. Von dort ging es für uns in die Szeleta-Höhle. Diese ist für Besucher:innen nach einem etwas anspruchsvolleren Anstieg zum Eingang frei zugänglich. Ihr besonderer Wert liegt in prähistorischen Funden, auf die Archäolog:innen bei Ausgrabungen gestoßen sind.
Tovább olvasom