Ismét elérte célját az Olympus Medvesi Fotós Maraton 2020.10.17. 18:08

Bár a koronavírus-járvány az Olympus Medvesi Fotós Maraton megrendezését isbizonytalanná tette, végül mintegy 250 amatőr és profi fotós részvételével összességébenismét sikeres volt a medvesi táj népszerűsítésére hivatott szövetség.

Fotó: Micsuda András

Ebben a kézfogásban a szervezők biztosították a feltételeket a több esetben is csak a program apropóján felkínált fotózási lehetőségekkel, a résztvevőktől pedig azt kérik, hogy az itt készült felvételeikkel hívják fel környezetük figyelmét erre az emlékekben ipari térségként élő, de egyedi, karakteres és értékekkel teli tájra.

Drexler Szilárd főszervező közölte: a visszajelzések alapján az ötödik Medvesi Fotós Maratont sikeresnek lehet értékelni, bár az időjárást tekintve vasárnap hajnalra némileg elpártolt a szerencse a rendezvény mellől.

Fotó: Micsuda András

- Mint minden rendezvénynél, mi is látjuk, hogy mely pontokon szükséges még előre lépnünk. Az erre vonatkozó eddigi jelzéseket köszönjük és a továbbiakban is várjuk a fotósok véleményét. Összességében azonban véleményem szerint gördülékeny programon vagyunk túl. Köszönhető ez annak a közel harminc szervezőnek és közreműködőnek is, akik többsége már sokadik alkalommal segítette a lebonyolítást. Fontosak a visszatérő közösségek is: a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport tagjai, a Börzsönyi Nehézgyalogosok páncélosai vagy például a modelljeink, akik mostanra mind úgy érkeznek hozzánk, hogy tudják, mit kérnek és várnak majd el tőlük a résztvevők. Azt gondolom, a névadó támogatónk, az OLYMPUS munkatársainak pozitív hozzáállásáért, közvetlenségükért és segítőkészségükért is nagy köszönetet mondhatok mindenki nevében. Ezen túl persze még nagyon sok apró részlet volt szükséges ahhoz, hogy megrendezhettük Közép-Európa idei legjelentősebb outdoor fotós eseményét a medvesi térségben. Ismét közösen népszerűsítettük a Novohrad-Nógrád Geoparkot, a Medves vidékét, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát - értékelt Drexler Szilárd.

A részvevőket hajnaltól kezdve éjszakába nyúlóan várták szervezett programok. Lehetőség nyílt modellfotózásra a salgóbányai Geocsodák Házában és a közeli erdőkben, hegycsúcsokon. A salgói erdőben világháborús életképek megörökítésére nyílt lehetőség, a várban páncélos lovagok álltak őrt. Napfelkelte és napnyugta túrák indultak a Medves-vidék több pontjára, a legjobb fotóhelyszínekre helyismerettel rendelkező vezetők kalauzolták a résztvevőket. Lehetőség volt fotózni madárlesből, valamint emelőkosárból is, 27 méter magasból, a fennsík közepéről. A salgóbányai Geocsodák Háza geoparki látogatóközpontban szakmai programok, termékbemutatók és tanácsadások kísérték a fotós maratont péntektől vasárnapig.

Az esemény maga véget ért, de a programhoz idén is kapcsolódik fotópályázat: a maratonon készült legjobb felvételeket 2020. november 1-ig bezárólag várják a szervezők táj, emberek és élővilág témakörökben. Ennek fődíja az esemény névadó támogatója jóvoltából egy OLYMPUS E-M5III 1240 Kit (E-M5 Mark III váz, EZ-M1240PRO objektív, töltő, akkumulátor, napellenző) lesz. Ahogyan a korábbi négy eseményt követően már megszokottá vált: a legjobb alkotásokból ezúttal is fotókiállítás készül. A kiállított és díjazott képek szerzőit a szervezők 2020. november 8-ig értesítik majd.

Csodás fotókon a Medves térség - Medvesi Fotós Maraton ötödször

Ötödik alkalommal rendezték meg az Olympus Medvesi Fotós Maratont, Közép-Európa legjelentősebb outdoor fotós eseményét. A rendezvényre két országból mintegy 250 profi és amatőr fotós vett részt, akik 48 órán keresztül alkothattak Salgótarján közelében, a Karancs-Medves vidékén és a füleki várban is.

A maraton magyarországi helyszínei mellett a geopark szlovákiai oldala is kínált programokat. Somoskőn és a Macskalyuk környékén hajnali fotózásra nyílt lehetőség, ahol a mintegy 60 korán kelő már a reggeli ködben elkezdte a munkát. A délutáni megálló pedig a füleki vár volt, ahol esti fotózására nyílt lehetőség Hieronymus Bosch élőképekkel, aminek díszletéhez Fero Mráz és Jana Bialová képzőművészek adták munkájukat és a Defensores helytörténeti csoport tagjai működtek közre. A középkori hagyományőrzők, korhű ruhákban álltak modellt a fotósoknak.

A Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi hivataltól a legkevésbé fejlett járások támogatási programon belül nyert anyagi támogatást a rendezvényre.

„Sajnos a koronavírus- járvány miatt az előadások elmaradtak, valamint a fotós túrák számát is csökkenteni kellett, de szerencsére egy egynapos programot így is tudtunk biztosítani az érdeklődők számára, ezáltal is színesítve a kínálatot”- nyilatkozta György Balázs, irodavezető, hozzátéve: a rendezvény a fotósok számára előzetes bejelentkezés után ingyenes volt.

Négy túraútvonal, negyvennyolc óra napkeltétől- napnyugtáig tartó fotózás, a Novohrad-Nógrád Geopark páratlan szépségű palóc vidékén. Ezt nyújtotta idén is az Olympus Medvesi Fotós Maraton. Közép-Európa legnagyobb bazaltplatója, a Medves-fennsík rendkívül sokszínű. Gyönyörű napkelték és naplementék, középkori várak, színes lomberdők, sűrű fenyvesek, sziklaszirtek láthatók, gazdag a növény-és állatvilága, ezért a fotósok számára igazi paradicsom. A főszervező, Novohrad-Nógrád Geopark Kft. ezt a gyönyörű határon átnyúló térséget kívánja népszerűsíteni a fotók segítségével. Ehhez a szervezők biztosítják a feltételeket, a résztvevőktől pedig azt kérik, hogy az itt készült felvételekkel hívják fel környezetük figyelmét erre az emlékekben ipari térségként élő, de egyedi, karakteres és értékekkel teli tájra.

Az eseményhez kapcsolódóan idén is meghirdették a fotópályázatot. A maratonon készült legjobb felvételeket 2020. november 1-ig bezárólag várják majd táj, emberek és élővilág témakörökben. Illetve idén a legjobb werkfotókra is kíváncsiak voltak a szervezők, melyek közül az esemény mindhárom napján kiválasztották a legjobbakat. A Medvesi Fotós Maraton oldalon lehet szemezgetni.

Kapcsolódó