Hazai geoparkok is ünneplik az Európai Geoparkok Hetét 2024.05.22. 15:24

A megalakulásának 20 éves jubileumát ünneplő Globális Geoparkok regionális hálózatának tagjai, az Európai Geoparkok Hetét kibővített programokkal, 2024. május 18. és június 2. között a magyarországi UNESCO Globális Geoparkok is megünneplik.

A Bükk-vidék Geopark vándorkiállítása a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontban tekinthető meg ez idő alatt. Munkacsoportunk tagjaival június 1-jén a bükkábrányi Ősfa fesztiválon is találkozhatnak, standunknál bárki kérdezhet a világ egyik „legfiatalabb” UNESCO Globális Geoparkjáról. Várjuk Önöket!

A Bükk-vidék Geopark a Visegrádi Négyek (V4) nemzeti geoparkjainak testületi ülésén is részt vett május közepén a Csehországban megtartott tanácskozáson. A találkozó a cseh Környezetvédelmi Minisztérium, a Cseh Nemzeti Geoparkok Tanácsa és a Barrandien Nemzeti Geopark szervezésében valósult meg. A hosszútávú kapcsolatépítésen túl a geoparkok értékelése, geoedukáció, geoörökségek megőrzése adta a gerincét a találkozónak. Megtiszteltetés, hogy a Globális Geoparkok Hálózatának elnöke prof. Nickolas Zouros is több vitaindító előadással emelte a V4 találkozó értékét.

Az Európai Geoparkok Hetét hazánk másik két UNESCO Globális Geoparkjában, a Bakony–Balaton és a Novohrad–Nógrád Geoparkban is megtartják, de érdemes távolabbra is tekinteni: az UNESCO Globális Geoparkok összefogásában egy különleges programsorozat és verseny is kezdetét vette a földtani örökségünkhöz és az élő bolygóhoz kapcsolódva.

Az UNESCO a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulója alkalmából vetélkedőt hirdet a geoparkokban élő fiatalok részére az alábbi három kategóriában:

  • Vizuális utazás a Föld körül. A pályázaton életkortól függetlenül minden fotós részt vehet világszerte.
  • A kövek történetei. A pályázaton minden geoparkban élő fotós részt vehet életkortól függetlenül.
  • Geoparkod 5 érzéke. A versenyen részt vehet minden 12-18 éves fiatal, aki valamely UNESCO geopark területén lakik. Minden résztvevő legfeljebb egy pályaművet küldhet be. Fontos: A pályázat lehet egyéni, illetve egy osztály vagy bármely ifjúsági közösség együttes munkájának az eredménye. Egy osztály vagy közösség csak egy pályázatot nyújthat be, a pályázatot benyújtó személynek az oktatási vezetőnek kell lenni.

A pályázatok benyújtási határideje: 2024. december 31.

A nyerteseket 2025. márciusában hirdetik ki.

A globális geoparkok honlapján közzétett verseny felhívásának összeszerkesztett kivonata itt tölthető le: https://ggn20anniversary.com/hu/versenyszabalyok


Kapcsolódó