Áprilisi békák a Miocén Ősvilágban 2023.04.14. 10:11

Tavasszal békák is nagy számban látogatják az Ipolytarnóci Ősmaradványok szabadtéri közösségi tereit. Pontosabban fogalmazva, őshonos kisebbségként, vizes élőhelyeink lakóiként jogosultak az itt tartózkodásra, azaz ők is vendégfogadók, lám minden csak viszonyítás kérdése. Együtt élünk, érdemes hát közelebbről is megismerkedni velük.

A tavasz beköszönte a kétéltűek számára hívó szót jelent. A felmelegedés hatására téli nyugalmukból lassan felpezsdülnek a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik, állóvizek, lassabb vízfolyások és pocsolyák felé, hogy a természet hívószavának eleget tegyenek. (Van olyan szerencsés hím, aki ilyenkor szó szerint is úszik a boldogságtól, miként a lenti képen nőstényét átölelő. Aranylábú békánk rúgótechnikája különleges, a feléjük úszó konkurenciát állcsúcson találta, tanulság, hátulról ne közelítsünk.)

Aranylabú hím béka

A szerelmi háromszög mindig bonyolult, szenvedéssel teli, még a békáéknál is. De nincs mit tenni, ilyenkor felülír mindent az érzelem, a csapda működik. A kétéltűeknél a befogó a nőstény, átfogók, pontosabban átkarolók a hímek, nem erkölcstelen, de fojtogató lehet az ilyen kapcsolat.

Varangyéknál lovagok a felajzott hímek, igaz, a szó jelentését sajnos félreértik, eléggé el nem ítélhető módon a nőstényen egyszerre akár többen is lovagolva, de ez már más lapra tartozik.

Ipolytarnócon éppen a parkolón keresztül hívja ösztönük a békákat, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ilyenkor tapintatos mentőakcióba fognak; a parkolót terelő-, védőhálókkal lekerítik, a vonuláskor útjukat nem találó kétéltűeket összegyűjtik és találkahelyükre, a tóhoz viszik. (A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, jelentős egyedszámban fordul elő az erdei béka és a levelibéka, de egy kis szerencsével pettyes gőtével is lehet találkozni.)
A békanász szőttese közszemlére van kitéve, az erdei béka nem cicomázza, csak úgy odateszi, csomókban lebeg a vízen békapete tutaja. Nem úgy a szép szemű barna varangy, ad a látszatra is, ikráit látványos gyöngyfüzérben rakja le. Melyikből lesz csinosabb ebihal?

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark szabadon látogatható helyszínein járóknak sem árt tudni, hogy a kétéltűek szaporodó helyeit sok esetben közút választja el a telelőhelyektől. Ezen útszakaszok átkelésekor a békák jelentős hányadát elgázolják. Figyeljünk rájuk (is). Hazánkban minden kétéltű- és hüllőfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, ráadásul hasznosak!

Figyelmeztetnek is az esendőségre: az élet országútjain sok olyan óvatlant gázolnak el, akit a tavasszal elementáris erővel feltörő ösztön elvakít. Csak körültekintően, óvatosan hát!

Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom