Újabb üstökös-észlelések a Bükki Csillagda teraszáról 2023.01.30. 16:15

Január 28-án szombat este látogatóink is megpillanthatták a C/2022 E3 üstököst! A tisztuló égbolt mellé fagyos, szeles idő párosult, de a mobil távcsöveknek köszönhetően a zord időjárás ellenére is szemügyre vehettük ezt az igen ritkán visszatérő égi vándort.

A Hold első negyedben volt a nyugati égbolton, beragyogva azt, ahogy megfigyelhető a teljes égbolt panoráma felvételen. (A képeket Siomos Angelos és Romenda Roland csillagászati tárlatvezetők készítették.)

Másik képünk a Kis Medve csillagképet ábrázolja, valamint a szombat esti pozícióját az üstökösnek. Egy binokulárral akár otthonról is megpillanthatjuk hasonló kis foltként az üstököst, azonban fontos, hogy a gyors mozgása miatt mindig az aktuális időpontra vonatkozó pozícióját kell keresni az égen.

A legnagyobb nagyítású kép azt a látványt tárja elénk, amit a saját szemünkkel látni lehet a távcsövekben. Bár vizuálisan nem olyan részletes, mint amilyet a sajtóban gyakran megjelenő gyönyörű asztrofotókon látni, egyértelműen kivehető az üstökös magja és a körülötte fénylő kóma, valamint a rövidnek látszó halványabb csóva. Jelenleg a Földtől 43 millió km-re található, vagyis több, mint százszor messzebb van mint a Hold! A felvételt a csillagda egy kisebb távcsövével készítettük.

Január 30-án hajnalban Varga-Verebélyi Erika csillagászati tárlatvezetőnk ugyancsak sikerült lencsevégre kapni a C/2022 E3 elnevezésű üstököst a Bükki Csillagda teraszáról. Holdnyugta után majd’ 2 órával kiderült az idő, és sikerült pár igazán jó asztrofotót készítenie. A fényképezőgépet ezúttal a 61 cm-es távcsőhöz csatlakoztatta. A legjobb képekból egy látványos gif készült.

Paraméterek:

  • fényképezőgép: NIKON Z7
  • záridő: 30mp
  • ISO érzékenység: ISO-8000
  • távcső: CDK24

A kis videó 25 db fotóból készült, az első kép 5:18-kor, az utolsó 5:46-kor készült, tehát 28 percet fed le.

Jól látszódik (a képre kattintva), ahogy az üstökös ezalatt az alig fél óra alatt gyorsan átsuhan a csillagok előtt. Még az üstökös magjának forgása is kivehető a videón, melynek hatására változik az üstökösmag körül megfigyelhető kóma kiterjedtsége. Látható még az üstökös halvány, de hosszú csóvája is, és ezáltal megfigyelhetővé válik, hogy a közhiedelemmel ellentétben az üstökös tényleg NEM a csóvával ellentétes irányban mozog.

Kapcsolódó