Újabb helyi termelők vehették át a GEOfood védjegyhasználatról szóló oklevelet 2022.04.01. 06:43

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében.

A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.

A védjegyeseket és a sajtó Dr. Bagó József, a Nógrád megyei Önkormányzat jegyzője köszöntötte

A köszöntőben Bagó József kiemelte, hogy legfontosabb cél az együttműködés, és a további közös munka folytatása a geopark, a megyei önkormányzat és a helyi vállalkozók között a helyi gazdaság megerősítése érdekében. Az önkormányzat továbbra is nagy figyelmet fordít a megyében tevékenykedő őstermelők és helyi vállalkozások által előállított termékek népszerűsítésére és arra, hogy a helyi termékek minél szélesebb köre kerülhessen be a turisztikai kínálatba is.


Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője a GEOFood védjegyről és az IGCP 726 számú programról tartott előadást

Nagy Júlia, az InnoTime Hungary Kft ügyvezetője és a GEOfood védjegy önkéntes koordinátora a GEOfood védjegy céljairól szólva kiemelte: a GEOfood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. A GEOfood azonban nem csupán egy márka, hanem egy filozófia, amellyel azt szeretnék elérni az UNESCO Globális Geoparkok, hogy közelebb hozzák a fogyasztót azokhoz, akik élelmiszereiket előállítják, mindezt a helyi közösségek megerősítésével a fenntartható fejlődés jegyében. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat azoknak a kapcsolódási pontoknak a megtalálása, ahol a termelők és fogyasztók egymásra találnak, és ahol a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjai találkoznak. A Magma Geopark által elindított GEOfood program célja, hogy a védjegy 2023 végéig az UNESCO globális geoparkjainak legalább 30%-ában, 2025-ig pedig a világ többi részén a geoparkok minimum 10%-ában bevezetésre kerüljön.

Murányi Bálint, a Nógrád Megyei Önkormányzat munkatársa a Vedd a Nógrádit! helyi termék program eddigi eredményeiről beszélt

Az önkormányzat szakmai referense, Murányi Bálint a Vedd a nógrádit! programot mutatta be, amely lehetőséget teremt a nógrádi termelőknek és a fogyasztóknak egymás megismerésére. Eddig 80 termelő szolgáltatásaiból lehet válogatni a www.veddanogradit.hu honlapon és a további fejlődés céljából egy webshop elindításán dolgoznak, miközben Facebook oldalukon folyamatos tájékoztatást nyújtanak a megyében megszervezett termelői napokról és egyéb helyi termék rendezvényekről, a termelőknek pedig a helyi médiában is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.


Oláh Zoltán, a Castellum Hotel séfje a a hotelben meghonosított jó gyakorlatról tartott előadást

A védjegyet a tavalyi évben 2 nógrádi étterem érdemelte ki, ami azért is jelentős, mert a világon összesen 24 GEOfood étterem található. Ezek közül egyik a Castellum Hotel Mikszáth Étterme, amelynek a séfje, Oláh Zoltán kiemelte: az éttermükben az összes alapanyag Magyarországról származik, ezen belül az alapanyagok 70%-a térségből. A hotelben nemcsak a reggeliztetéshez kínálják a helyi alapanyagokat, de még arra is odafigyelnek, hogy a szobák minibárjaiba is helyi termékek kerülhessenek, s folyamatosan keresi a partnerséget a térség magas minőségű helyi termékeket előállító termelőivel.

A 2021-ben védjegyet szerzett Mátraverebély-Szentkúton található Szent Jakab étterem és a hollókői Castellum Hotel Mikszáth étterme után a 2021. évi első elbírálási körben most hárman vehették át a GEOfood elismerést:


Viktorné Benedek Boglárka a védjegyhasználatról szóló oklevél átvételekor

Viktorné Benedek Boglárka őstermelőként házi készítésű lekvárokat készít Szandaváralján. Az Országos Kéktúra útvonala pontosan a háza kapuja előtt megy el, ahol rengeteg turistával találkoznak egész évben. Innen jött az ötlet, hogy szélesebb körben is érdemes lenne kiterjeszteni a lekvárkészítés tevékenységét. A gyümölcsöket a kertben és domboldalban található gyümölcsfákról szerzi be, és többek között szilva, meggy és fahéjjal fűszerezett birsalmalekvárt készít a hozzávalókból. Tavaly kezdte meg szélesebb körben termékei bemutatását. Barátai biztatták, hogy merjen nagyot álmodni, a GEOfood védjegy megszerzése pedig bizonyára segít a tevékenysége népszerűsítésében.


Nagy Balázs, a Nagy Mihály Gyógynövény Kft részéről vette át a díjat

A Nagy Mihály Gyógynövény Kft. képviseletében Nagy Balázs vehette át a díjat. A háromgenerációs családi vállalkozás 1974 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével. Az üzem Cserhátsurányban található, ahol 3000 négyzetméteres raktárban tárolják a begyűjtött gyógyhatású növényeket. Az alapanyagok 70%-át vadon termő gyógynövényekből, a többit pedig friss állapotban lévő felvásárlásokból szerzik be. Termékskálájukon körülbelül 50-60 féle növény található meg. 2000-től Bio minősítéssel forgalmazzák termékeiket.

A mezzz.hu - egyenesen a kaptárból szintén egy családi vállalkozás, amely több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a méhészkedés területén. Fő profilja a természetes alapanyagokból készült minőségi termékek készítése, mint például gyógyhatású méhészeti termékek, mézes különlegességek és mézes natúrkozmetikai termékek előállítása. Közel 100-150 méhcsaláddal dolgozik a vállalat, melynek székhelye Márkházán található. Célja a méz természetességének és tisztaságának átadása az egyedileg készített termékeiken keresztül.

Helyi alapanyagokból készült finomságok a védjegyátadón

Kapcsolódó

Hollókő - Fás legelő

Hollókő - Fás legelő

2021.03.15. 15:41
A 6 állomásból álló túraút a Vár-hegyet és az azt körül ölelő hagyásfás legelőt járja be. A 2 km hosszú ösvényen a Cserhát jellemző típusos élőhelyeit ismerhetjük meg. A tanösvény keresztezi a Vár-alja tanösvény útvonalát, mely vissza vezet a várba, illetőleg az Ófalu irányába is.
Állomások:1. Mik azok a fás legelők? A fás legelők az emberi földhasználat eredményeként létrejött erdő – gyep mozaikok, ahol a fák felületborítása 30% körüli. Ezek a ligetes megjelenésű területek könnyen felismerhetők a gyepekben elszórtan elhelyezkedő, nagy törzskerületű és terebélyes, gyakran földig érő koronájú faegyedeikről. Az összetett tájhasznosítás jegyében hozták létre őket: a legeltetett,ritkábban kaszált fűtermés mellett a fák részleges árnyékoló hatását, termését (tölgymakk, vadgyümölcs, stb.) és faanyagát is hasznosítani tudták. A fás legelők karakterét adó idős fák származhatnak az eredeti növényzetből, amikor az erdőirtás során meghagyták a fák egy részét, de előfordulnak olyan esetek is, ahol a fák ültetés eredményeként vannak jelen. A fás legelőkön számos helyen jelen vannak azok a több száz éves, hatalmasra nőtt fák, melyeket famatuzsálemeknek, veterán fáknak is neveznek. Magyarországon leggyakrabban a kocsányos tölgy fafaj adja az ilyen impozáns egyedeket, melyek a múltban sokszor határfa, jelfa szerepét is betöltötték. Egyes fákhoz hiedelmek is kötődtek, erre utal a Hollókőhöz közeli Bujákon ma is pompázó, idős kocsányos tölgy „Boszorkafa” elnevezése. Ha kitekintünk határainkon túlra, a mérsékelt égövben a hazai fás legelőhöz hasonló tájhasználati formákat találunk. Így Délnyugat-Európában ma is nagy jelentőségű a metszett koronájú, változatosan (tüzifa, makk, kéreg) hasznosított tölgyekkel ligetesen borított, legeltetett élőhely (Spanyolországban dehesas, Portugáliában montados elnevezéssel). A Közel-Keleten szintén nagy területet foglalnak el a fás legelők, sőt itt szintén ősi tájhasználati formaként, a hagyásfákkal ligetes szántóföldek is megfigyelhetők még. 2. A fás legelők története MagyarországonBármilyen meglepő, de a fás legelők és a kevésbé nyílt legelőerdők megszokott részei voltak egy olyan, nagy hagyományú gazdálkodási rendszernek, amely töredékeiben egészen az 1960-as évekig fennállt Magyarországon. Az erdei legeltetés az állattartás egyik alapját jelentette, a 13. század közepéig hegy- és dombvidéken nem is voltak jellemzőek a fátlan legelők. A fás legelők és legelőerdők megfogyatkozása már a 18. század második felében megindult Magyarországon a gazdálkodási érdekek, a tulajdonviszonyok és a jogszabályi környezet megváltozása miatt. A földesurak és jobbágyok erdeinek, legelőinek elkülönítése felszámolta az addigi határhasználati közösségeket, amely, az egyre szigorodó erdőgazdálkodási szabályokkal kiegészülve felgyorsította a fás legelők eltűnését. Az erdei legeltetés teljes tiltása az 1961. évi VII. törvénnyel következett be, amellyel ellehetetlenült a még helyenként fennmaradt tájhasználati forma gyakorlása. Napjainkra hazánkban megközelítőleg 5500 hektár fás legelő maradt fenn, melyek továbbra is fogynak a beerdősülés, illetve a fák kivágása következtében. Helyreállításukat, fenntartásukat, főként a természetvédelmi szervezetek vállalják föl, de egyre több gazdálkodó is felismeri előnyeiket. Számos helyen találkozhatunk olyan, korábban erősen cserjésedő-erdősülő, legelővé visszaállított területtel, ahol a természetes úton betelepült fiatal fák egy részét meghagyták. Különösen a tölgyek, a vadkörte és a vadalma kímélete elterjedt, de helyenként madárcseresznyét, berkenyéket is visszahagynak. Ezek a még fiatal fákkal ligetes legelők, kaszálók adhatják a jövőbeli fás legelők alapjait. 3. Kereszt (egykori templom)4. A hollókői fás legelő történeteHollókő rendkívül kis határa (1935-ben 1219 katasztrális hold) nagyrészt gyenge minőségű szántóból, továbbá erdőből és legelőből állt, a rétek, kertek és szőlők területe kis részesedést kapott. Az állattenyésztés korabeli nagy jelentősége megkövetelte, hogy minél nagyobb területet használjanak legeltetésre, szénagyűjtésre. A legelőkön és erdőkben történő állattartáson túl, az ugaroltatott szántók legeltetése is jellemző volt. A juh és a kecske mellett a 20. században egyre több szarvasmarhát tartottak, igavonóként az ökör és a ló szolgált. A saját szükségletek kielégítésén túl, a hollókőiek kereskedtek is az állatokkal. A várról készült 18-19. századi képeken végig követhető, hogy a vár környékét tartósan fás legelő borította. A legeltetés az 1980-as években szűnt meg teljesen ezen a területen, majd a 2000-es évek végétől, kisebb területrészekre újra került legelő jószág egy helybeli gazda jóvoltából. A Hollókői Tájvédelmi Körzet területén jelenleg 60 hektáron találhatók meg a korábbi fás legelők maradványai, nagyrészt már beerdősülve. A még élő mintegy 500 idős hagyásfa között nem ritkák az 1 méternél nagyobb átmérőjű egyedek. Az idős fák főként csertölgyek, de jelen van közöttük a mezei juhar, a gyertyán, a bükk és a kocsánytalan tölgy is. A fás legelők beerdősülésével Hollókőn nagy biológiai értékű cseres- és gyertyános-tölgyes állományok jöttek létre. Értéküket a 120-150 éves fák jelenléte adja, melyek az erdők élőhelyszerkezeti sokféleségét jelentősen növelik. Méretes törzsük és ágaik élve és elhalva, odvasodva egyaránt élőlények sokaságának nyújtanak élőhelyet. Lehulló ágaik és kidőlt törzseik a földön fekvő holt fa mennyiségét növelik. Jelenlétük a közöttük felnövő fiatalabb fák növekedését befolyásolja, így változatosabbá teszik azok vastagsági és magassági eloszlását. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a fás legelő még helyreállítható részein újra kialakítsa és fenntartsa az idős fák és legeltetett gyepek mozaikját. A fenntartást szarvasmarhával történő legeltetéssel, haszonbérlet útján kívánja megvalósítani. A már teljesen visszaerdősült területeken a természetes erdődinamikai folyamatok további érvényesülése, természetszerű erdőállományok kialakulása a megcélzott állapot. 5. A hollókői fás legelő élővilágaA fás legelők természetvédelmi jelentőségét, a gyepszintjükben előforduló növény- és állatfajokon kívül, az idős fákhoz kötődő életközösségek adják. Az öreg, számos esetben több száz éves fák a holt faanyag hosszú idejű folyamatos jelenlétét biztosítják törzsük elhalt részei, elhalt ágaik útján. Ez a holt faanyagot fogyasztó (úgynevezett xilofág) gerinctelen állatok, valamint a gombák, zuzmók túlélése szempontjából nagy fontosságú. Az idős fákra jellemző nagyméretű odvak számos madár- és emlősfaj számára jelentősek. A hollókői fás legelő idős csertölgy hagyásfáinak jellegzetes állata a nagy hőscincér. Lárvája 4 évig fejlődik, az első két évben a kéreg alatt rág, majd a farészbe húzódik. A lárvák járatainak érdekes mintázatát gyakran csak évtizedek múlva, a hagyásfák ágainak elhalása és a kéreg leválása után láthatjuk. A kifejlett állatok csaknem egész nyáron át, a késő délutáni, éjszakai órákban rajzanak, a fák kifolyó nedvéből táplálkoznak. Az idős fák törzsének földközeli részében, elhalt gyökereiben 3-5 évig fejlődik a közismert szarvasbogár hatalmas lárvája. A kifejlett állatok május-júniusban jelennek meg, alkonyatkor, főként meleg, párás időben nagy zúgással repkednek, keresve a párjukat. A hímek előbb, a nőstények augusztus végére elpusztulnak, tetemeikkel gyakran találkozhatunk a famatuzsálemek körül. A nagy hőscincér és a szarvasbogár Európa nyugati és északi részén egyaránt megritkultak, veszélyeztetettek, ezért szerepelnek az Európai Unió közösségi jelentőségű fajainak listáján. Magyarországon még erős állományaik élnek, melyek megőrzése nemzetközi felelősségünk. Az odúlakó madarak közül a hollókői fás legelő területén a fekete harkály, a közép fakopáncs és a macskabagoly költ. Az odúlakó emlősöket a korai denevér, valamint a szintén éjszakai életmódot folytató nagy pele képviseli. 6. Gyümölcsfás legelőkA mai gyümölcsösökről bennünk élő kép alapján nehéz elképzelnünk a magyar parasztság hagyományos gyümölcskultúráját. A 18. század előtt a népi gyümölcsészet elsősorban a közösen használt erdőkben folyt, a gyümölcs mindennapi élelemnek számított. A gyümölcshöz ősi közösségi jog fűződött, a közterületen, erdőben, legelőn található vad és nemesített gyümölcstermő fák terméséből mindenki részesedhetett. Erre a gyümölcskultúrára ugyanazok a 18. században megkezdett, Az 1767. évi úrbéri törvény alapján végrehajtott elkülönözések mértek nagy csapást, amelyek a fás legelők megfogyatkozását is előidézték. A földesurak kizárták jobbágyaikat az erdők használatából, megtiltották az erdei gyümölcstermesztést, a fák oltogatását. A jobbágyság létalapját a szántóföldi gabonatermesztésre és az állattartásra szorították, a gyümölcs a nép körében alapélelmiszerből csemegévé vált. A 19. századtól a gyümölcstermesztés jelentős átalakulását idézte elő a külföldről behozott fajták terjedése is. Manapság főként azokon a településeken találhatjuk meg nagy változatosságban a régi termesztésű gyümölcsfajtákat (köztük a népi nemesítésből fennmaradt tájfajtákat), amelyeken a szántóföldi gazdálkodást jelentősen korlátozták a természeti adottságok. Udvarokon, kertekben, szőlőhegyeken, de néhol gyümölcsfás legelőkön is fellelhetjük az értéket jelentő, leoltásra érdemes idős fákat. Hollókő az Ófalu és Újfalu portáin egyaránt értékes gyümölcsészeti örökséget őriz, különösen a nyári érésű körték sokfélesége szembetűnő. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a fás legelő helyreállítása kapcsán, az itt látható helyszínen a legelőre almafákból álló szegélyt telepített. Régi, Hollókőn és környékén is termesztett fajták, így Batul, Sikulai, Téli Aranypármen, Téli Fehér Tafota, Húsvéti Rozmaring, London Pepin, Gravensteini alma kerültek kiültetésre. A fák megmaradását sajnos számos tényező, főként az aszály és a nagyvad károsítása veszélyezteti.
Tovább olvasom