Programkavalkád a pünkösdi hétvégén is 2020.05.28. 17:03

Sokszínű programokkal készülünk a pünkösdi hétvégére is. Ünnepeljük együtt a Nemzeti Parkokat és a Geoparkokat is!

A 20 éves Európai Geoparkok Hálózata jubileumi eseménysorozattal emlékezik meg Európa földtani örökségéről, melyhez az Ipolytarnóci Ősmaradványok és a Bükk-vidék Geopark is csatlakoznak.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja Miocén Parkunk, ahol vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.
Pünkösd hétfőn egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál is.

A Bükk-vidék Geopark UNESCO Globális Geopark aspiránsként csatlakozik a jubileumi eseményekhez. Kollégáink izgalmas túrára várják az érdeklődőket. Vezetett túrák indulnak a hétvégén( szombat, vasárnap, hétfő ) a Szinva tanösvényen, ahol a látogatók megismerhetnek egy tragikus miskolci legendát, gyönyörködhetnek a Palotaszálló szépségében, és felfedezhetik az egyik legelső ősember lelőhelyet, a Szeleta barlangot is.

Akit a könnyedebb túrák vonzanak, annak a Répáshutáról induló Balla - barlangig tartó sétát ajánljuk, ami bárki számára könnyen teljesíthető. Kollégáink egész hétvégén: szombat, vasárnap és hétfőn is várják a vendégeket. Répáshuta kialakulása az üveggyártáshoz köthető, a munkások jó részét a mai Szlovákia területéről telepítették be. Szlovák hagyományaira ma is büszke a falu, éttermében számos szlovák ételkülönlegesség is kóstolásra vár. A Balla barlang a Bükk-vidék Geopark egyik fontos ősrégészeti lelőhelye, hisz innen került elő az első, magyarországi, őskőkorinak leírt embermaradvány.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretén belül is változatos programokkal készül igazgatóságunk.

Várjuk a Mátra szerelmeseit a május 30-án a Sástói Cincér Tanösvényen! A vezetett túra alkalmával bepillantást nyerhetünk abba, hogy a különböző élőhelyek eltűnése, hogyan befolyásolja a biológiai sokféleséget, megismerhetjük az erdők egészséges működésének titkait, találkozhatunk virágzó ritka növényfajokkal és fiókáikat szorgosan etető különböző madárfajokkal is. A tanösvény tematikája szorosan kapcsolódik a hamarosan megnyíló mátrafüredi Harkály-ház kiállításához.


Tündéreink, manócskáink alkotója, Török Eszter szeretettel várja a kicsiket és nagyokat május 31-én a Szalajka-völgyi Információs Házban, ahol igazi mese köveket is készíthetnek. Aki kíváncsi, az a Szaljka-völgy élővilágát is felfedezheti, az igazi kalandorokat pedig várja a játszótér, ahol próbára tehetik bátorságukat!

A Szilvásváradhoz közeli Milleniumi Kilátót is érdemes felkeresni. Szombat, vasárnap és hétfőn is 10-19 óra között látogatható a kilátó, melynek teraszáról páratlan látvány tárul a látogató elé: a Bükk hegység minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a Szalajka-völgy, az erdők rajzolata, és északi irányban 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta időben a szlovákiai hegyek és a Magas-Tátra csúcsai is látszanak.

Az igazi aktív kikapcsolódás szerelmesei május 31-én pattanjanak kerékpárra! Kollégánk szakvezetésével két keréken csodálhatják meg a Bükk-Fennsík szépségét.

Június 1-én, amint leszáll az éj, egy rejtelmes program veszi kezdetét a Baglyas-kő Látogatóközpontban. Aki kíváncsi felfedezheti a természet éjszakai arcát. A látogatók megismerkedhetnek a denevérekkel, baglyokkal és "hangvadászatra" is indulnak.

Reméljük talál mindenki kedvére való programot most és az elkövetkezendő időszakban is!

Várjuk szeretettel a hozzánk látogatókat!
Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:44
Austausch in einen anderen Nationalpark [07.06.2022-12.06.2022]Durch die Freiwilligen vor uns inspiriert, wollten auch wir einen Austausch mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark machen. Somit sind wir am Dienstag, den 7. Juni nach Kunpeszér gefahren, ein Ort mit ca. 700 Einwohnern. Wir wurden von den Freiwilligen Lara und Jakob und ihrem Ansprechpartner Csaba abgeholt und mit dem Jeep zum fünf Kilometer entfernten Forsthaus gefahren. Dieses liegt mitten im Wald und dient als Unterkunft, Treffpunkt, um den Arbeitstag zu beginnen und Arbeitsplatz für Aufgaben am Computer. Am nächsten Tag zeigten uns Lara und Jakob die Umgebung und Orte, an denen sie bisher gearbeitet hatten. Im Allgemeinen ist die Region sehr flach und an vielen Stellen auch deutlich trockener als im Bükk. Großflächige Wälder gibt es kaum, die Landschaft ist vorrangig von Graslandschaften geprägt. Diese sind Teil der UNESCO Biosphärenreservate und beinhalten eine große Diversität an Fauna und Flora. Am Nachmittag hat Csaba uns dann noch ihm persönlich wichtige Orte im Nationalpark gezeigt und verschiedene Aspekte des Ökosystems erklärt. Der Kiskunság Nationalpark befasst sich weniger mit Tourismus und deutlich mehr mit dem Erhalt der Diversität. An den nächsten zwei Tagen waren wir unter anderem noch in Kecskemét, haben einen Ort für verletzte Schlangen besucht und haben uns ein Adlernest angesehen. Zwischendurch hat es in Strömen geregnet, weshalb wir drinnen Karten spielten.
Tovább olvasom