Programkavalkád a pünkösdi hétvégén is 2020.05.28. 17:03

Sokszínű programokkal készülünk a pünkösdi hétvégére is. Ünnepeljük együtt a Nemzeti Parkokat és a Geoparkokat is!

A 20 éves Európai Geoparkok Hálózata jubileumi eseménysorozattal emlékezik meg Európa földtani örökségéről, melyhez az Ipolytarnóci Ősmaradványok és a Bükk-vidék Geopark is csatlakoznak.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja Miocén Parkunk, ahol vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.
Pünkösd hétfőn egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál is.

A Bükk-vidék Geopark UNESCO Globális Geopark aspiránsként csatlakozik a jubileumi eseményekhez. Kollégáink izgalmas túrára várják az érdeklődőket. Vezetett túrák indulnak a hétvégén( szombat, vasárnap, hétfő ) a Szinva tanösvényen, ahol a látogatók megismerhetnek egy tragikus miskolci legendát, gyönyörködhetnek a Palotaszálló szépségében, és felfedezhetik az egyik legelső ősember lelőhelyet, a Szeleta barlangot is.

Akit a könnyedebb túrák vonzanak, annak a Répáshutáról induló Balla - barlangig tartó sétát ajánljuk, ami bárki számára könnyen teljesíthető. Kollégáink egész hétvégén: szombat, vasárnap és hétfőn is várják a vendégeket. Répáshuta kialakulása az üveggyártáshoz köthető, a munkások jó részét a mai Szlovákia területéről telepítették be. Szlovák hagyományaira ma is büszke a falu, éttermében számos szlovák ételkülönlegesség is kóstolásra vár. A Balla barlang a Bükk-vidék Geopark egyik fontos ősrégészeti lelőhelye, hisz innen került elő az első, magyarországi, őskőkorinak leírt embermaradvány.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretén belül is változatos programokkal készül igazgatóságunk.

Várjuk a Mátra szerelmeseit a május 30-án a Sástói Cincér Tanösvényen! A vezetett túra alkalmával bepillantást nyerhetünk abba, hogy a különböző élőhelyek eltűnése, hogyan befolyásolja a biológiai sokféleséget, megismerhetjük az erdők egészséges működésének titkait, találkozhatunk virágzó ritka növényfajokkal és fiókáikat szorgosan etető különböző madárfajokkal is. A tanösvény tematikája szorosan kapcsolódik a hamarosan megnyíló mátrafüredi Harkály-ház kiállításához.


Tündéreink, manócskáink alkotója, Török Eszter szeretettel várja a kicsiket és nagyokat május 31-én a Szalajka-völgyi Információs Házban, ahol igazi mese köveket is készíthetnek. Aki kíváncsi, az a Szaljka-völgy élővilágát is felfedezheti, az igazi kalandorokat pedig várja a játszótér, ahol próbára tehetik bátorságukat!

A Szilvásváradhoz közeli Milleniumi Kilátót is érdemes felkeresni. Szombat, vasárnap és hétfőn is 10-19 óra között látogatható a kilátó, melynek teraszáról páratlan látvány tárul a látogató elé: a Bükk hegység minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a Szalajka-völgy, az erdők rajzolata, és északi irányban 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta időben a szlovákiai hegyek és a Magas-Tátra csúcsai is látszanak.

Az igazi aktív kikapcsolódás szerelmesei május 31-én pattanjanak kerékpárra! Kollégánk szakvezetésével két keréken csodálhatják meg a Bükk-Fennsík szépségét.

Június 1-én, amint leszáll az éj, egy rejtelmes program veszi kezdetét a Baglyas-kő Látogatóközpontban. Aki kíváncsi felfedezheti a természet éjszakai arcát. A látogatók megismerkedhetnek a denevérekkel, baglyokkal és "hangvadászatra" is indulnak.

Reméljük talál mindenki kedvére való programot most és az elkövetkezendő időszakban is!

Várjuk szeretettel a hozzánk látogatókat!




Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó