Geoparki szakmai program turizmus szakos egyetemistáknak 2021.10.02. 08:49

Terepi bejáráson, előadás és szakmai beszélgetés keretében ismerkedtek a héten az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem turizmus szakos hallgatói a geoparkkal.

EKKE turizmus szakos hallgatók a Geocsodák Házában

A geopark turisztikai lehetőségeiről beszélgettek (Fotó: https://www.facebook.com/ekegti)

A program nagyon fontos célja volt az előadók részéről a geopark előtt álló turisztikai szakmai kihívások bemutatása a pályájuk kezdetén álló turisztikai szakemberek számára.

A pandémát követően a geopark turizmusában ugrásszerű növekedés volt tapasztaltható, a látogatóhelyek forgalma idén nyáron jelentősen meghaladta a 2019-es adatokat is és a kereskedelmi szálláshelyek nyári forgalma is kétszámjegyű növekedést mutat, ami sokban segíti a járványhelyzet miatti bezárások után a gazdasági fenntarthatóság felé való elmozdulást. Nyilvánvalóan azonban ez a helyzet új kihívások elé állítja a geoparkért tenni akaró turisztikai szakembereket, hiszen nemcsak fel kell tudni készülni a megnövekedett vendégforgalomra, hanem fel kell tudni készülni az ezzel járó új feladatokra is - pl. kezelni kell tudni a megnövekedett forgalom miatti szemetelés, rongálás miatti károkat, szükséges a megfelelő infrastruktúra kialakítása, illetve ki kell dolgozni egy olyan látogatómenedzsment rendszert is, amely szabályozni képes a forgalmat annak érdekében, hogy a geopark természeti fenntarthatósága biztosított legyen, az egyes bemutatóhelyek és a geopark egésze vonatkozásában is. Az új helyzet okozta kihívásokra nemzetközi szinten is sok helyen keresik a válaszokat, a Novohrad-Nógrád Geoparkban például az a turisztikai szakértő csoport, amely a térség előtt álló hálózatos turisztikai fejlesztési program kidolgozását végzi.

Nagy Júlia és Lőrincz Gyula

Nagy Júlia és Lőrincz Gyula a szakmai beszélgetésen. Fotó: https://www.facebook.com/ekegti

Többek között a nyári, a geopark különböző helyszínein végzett kutatásokról, a fejlesztések és szabályozások lehetséges irányairól és a turisztikai márkázás lehetőségeiről beszélgetett a hallgatókkal a szakmai program első felében Nagy Júlia, a kutatásokat vezető Innotime Hungary kft ügyvezetője és Lőrincz Gyula, a Nógrád Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Területrendezési osztályának vezetője, a geopark önkéntes nagykövete a salgóbányai Geocsodák Házában, miután Kollár Norbert röviden bemutatta a látogatóközpontot és a geopark turisztikai kínálatát.

Terepi bejáráson az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

Ipolytarnócon Mravecz Gábor mutatta be terepi bejáráson a területet és a terület előtt álló turisztikai fejlesztéseket. Fotó: https://www.facebook.com/ekegti

A szakmai nap második részében a geopark egyik legjelentősebb turisztikai attrakcióját, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működtetésében álló, Európa Diplomás Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület és látogatóközpontot tekintették meg a hallgatók. A 17 millió évvel ezelőtti ősvilágot bemutató geológiai tanösvény bejárása során Mravecz Gábor túravezető bemutatta a közelmúlt fejlesztéseit, valamint vázolta a geopark fejlesztési koncepciójának részeként a területen várhatóan a közeljövőben megvalósuló beruházásokat is.

A program résztvevői

A program résztvevői a Geocsodák Házánál. Fotó: https://www.facebook.com/ekegti


A geoparkot bemutató kiadvány

A geoparkot bemutató legújabb kiadvány is igen népszerű volt a hallgatók körében. Fotó: https://www.facebook.com/ekegti

Kapcsolódó