Geopark Hét a Bükk-vidék aspiráns UNESCO Globális Geoparkban 2023.05.25. 16:13

Az Európai Geoparkok Hálózata minden év május végén, június elején az Európai Geoparkok Hetével ünnepli kontinensünk gazdag földtani örökségét, felhívva a figyelmet értékvédelmük fontosságára ismeretterjesztő és geoturisztikai programokkal.

A Bükk-vidék aspiráns UNESCO Globális Geopark 2023. május 27. és június 4. között az Európai Geoparkok Hetével egy időben programsorozatot hirdet, melynek fő célja a geoparkunk területén található értékek bemutatása.

A kövek vonulata, panorámakép

Idén a Bükk-vidék Geopark terepi programok széles választékával várja az érdeklődőket!

  • Május 27-én az Egerszalóki Pünkösdi Tor-Túrán, a Sáfránykertben szabadon megtekinthető lesz a Geoparkunk változatos értékeit bemutató Bükk-vidék Geopark Vándorkiállítás 9 és 17 óra között. A Pünkösdi Tor-Túráról bővebb információkat ITT TALÁL.
  • Ezután június 5-ig a Bükk-vidék értékeit bemutató ismeretterjesztő vándorkiállításunk másik helyszíne a lillafüredi a Szent István-barlang lesz.
  • Május 27. és június 4. között a Bükk-vidék Geopark facebook oldalán naponta a kirándulási ötleteket ajánlunk a nagyközönség figyelmébe a Bükk-vidék változatos tájairól.
  • Június 2-án az érdeklődők kedvezményes áron vehetnek részt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett szakvezetésen Esztáz-kői barlangban.
  • Június 3-án a Létrási-vizesbarlangot fedezhetik fel extrém, overálos barlangtúrán a kihívásra kész túrázók.
  • Idén június 3-án és 4-én (szombat-vasárnap) rendezik meg a XX. Cseresznyefesztivált Szomolyán. A fesztivál fókusza természetesen a mézédes Szomolyai cseresznye. A hétvége programjában koncertek, szabadtéri zene, pincelátogatások, főzőversenyek, és a cseresznyekóstoláson kívül vezetett túrák is indulnak a Szomolyai Kaptárkövekhez. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szombaton 10 és 18 óra között, vasárnap 10 és 16 óra között kétóránként induló szakvezetéseket biztosítanak. Az érdeklődőket faluból szafari busz hozza fel a sorompóig. A vezetéseken a részvétel ingyenes, a fesztivál programjairól bővebb információk itt találhatóak.


Kapcsolódó