A Víz Világnapján

1

Március 22-e a Víz Világnapja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban ünnepelték. Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Erre hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja.

A víz és a klímaváltozás

A 2020-as évben az esemény szlogenje: Víz és klímaváltozás, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a vizeinknek mekkora szerepe van a klímaváltozásban, hiszen a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása pedig csökkenti az üvegházhatást.

Hallani szeretnéd a víz csobogását? Kattints a képre!


A víz a legértékesebb erőforrásunk - ennek megfelelően kell használnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között, hiszen kedvezőtlen folyamatok indultak el a Föld vízkészletével kapcsolatban. Ennek megállítására különböző megoldások, tervek születnek, az óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása területén.

Te is segíthetsz!

Sajnos a fejlett országokban élők gyakran úgy tekintenek a vízre, mint megkérdőjelezhetetlen és vég nélkül rendelkezésre álló tényezőre. Csakhogy láthatjuk, hogy az emberi tevékenységnek hála egyre több és látványosabb nehézséggel kell szembenéznünk - a vízkészlet védelmével kapcsolatban is.

"A figyelmeztetésekre szükség van. De a félelem nem fogja elvégezni a munkát. Az éghajlatváltozás ijesztő és félelmetes. De van egy egyszerű lépés, amelyet azonnal megtehetsz, és ez nagy különbséget jelent: ne pazaroljuk a vizet."

- olvashatjuk a Víz Világnapja honlapján.

Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mit lehet tenni a mindennapokban a vízkészlet megóvása érdekében. A 2020-as szlogenhez kapcsolódva a klímaváltozás kapcsán idén a helyi termékek szerepére szertnénk felhívni a figyelmet.

Élelmiszereink előállítása nagy hatással van az éghajlatváltozásra, így a vízkészletre is. Az esőerdők kipusztítása a mezőgazdasági területek gyarapítása érdekében, valamint a hús iránti hatalmas kereslet hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok növekedéséhez, amelyek jelentősen befolyásolják az éghajlatot és a globális élelmezésbiztonságot. Ehhez kapcsolódik, hogy a szállítás során is jelentős káros anyag kerül a levegőbe. Ráadásul az előállított élelmiszerek kb. egyharmadát kidobjuk.

Szerencsére egyre több ember van, aki tudatosan étkezik és tisztában van azzal, hogy az étrendje milyen hatással van az egészségére és a környezetére. Egyre többen változtatják meg főzési és étkezési szokásaikat.

Javaslat

Készíts, fogyassz olyan ételeket, melyek nemcsak finomak, de ártalmatlanok a bolygónkra nézve és egészségesek a számunkra. Vásárolj helyi termelőktől, így nem csak őket támogatod, hanem a környezetért is teszel. Tűzd ki célul, hogy lehetőség szerint olyan élelmiszereket vásárolj, amik lakóhelyed 50 km-es körzetében készültek, termettek. Ezekből az alapanyagokból készíts ételeket, fotózd le, oszd meg közösségi média oldalaidon, mutass példát követőidnek, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Tippek, mit használj

Júlia Nagy
Júlia Nagy
mb. osztályvezető

Kapcsolódó