Kulturális Örökségünk Napjai az Ősmaradványoknál

2022.09.17. 09:00 - 2022.09.18. 16:00

Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület és bemutatóhely

1
Kulturális Örökségünk Napjai az Ősmaradványoknál

A Kulturális Örökség Napjai (European Heritage Days magyarországi eseménysorozata) 2022. szeptember 17-én és 18-án kerülnek megrendezésre. A 150 éves magyar műemlékvédelem előtt tisztelegve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Miocén Parkja is csatlakozik a megemlékezéshez.

Az a terület, ahol az épített örökség a régmúlt emlékeit óvja. Az előzetesen regisztráltaknak nyílt napokat tartanak a 17 millió éves megkövült famatuzsálem maradványait 1866. év óta óvó védőpince térségében.

A terület páratlan földtani örökségének helyszíni védelmére az idők során számos védőépületet emeltek, a legelsőt egy nagy kövesedett fatörzs maradványai fölé 1866-ban. Ez az első olyan ismert védőépület, amelyet egy ősmaradvány helyszíni védelmére emeltek elődeink. Az előre bejelentkezetteknek ezen jeles napokon, 9-16 óra között a területen tartózkodás, az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításainak, a Bükkábrányi fák védőépületének és a Miocén Erdő arborétumának megtekintése ingyenes.

Mindkét napon a 10 óra 40 perckor induló, térítés mentes tárlatvezetésekkel kívül és belül, bevezetik a műhelytitkokba az érdeklődőket. (A védőpince a geológiai tanösvényen van, annak megtekintése csak jegyvétellel, geológiai vezetett túrán lehetséges.)

Szeptember 17., szombat:

A látogatóközpontban 2022. szeptember 17-én 10 óra 40 perckor induló tárlatvezetés kitér az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikájára és a fogadóépületi kiállítások és a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad - Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek ismertetésére. Egyúttal kedvcsinálót ad az országhatáron átnyúló geopark kulturális örökségéhez tartozó hollókői Ófalu és Vár, a szentkúti kegyhely remetelakásai, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, a salgótarjáni Földalatti Bányamúzeum és a füleki várhegy megtekintéséhez.

Szeptember 18., vasárnap:

A 2022.szeptember 18-án 10 óra 40 perckor induló tárlatvezetés a bükkábrányi fák mellől indul, kitér a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd a miocén erdő arborétumában kalandozik.

A regisztrációhoz kérjük, hogy az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, KON regisztracio tárgy megjelöléssel, név és mobil szám megadásával jelentkezzenek be. A tárlatvezetések maximális létszáma 30 - 30 fő.


Kapcsolódó