Európai Geoparkok Hete és Vulkánnap az Ősmaradványoknál

2021.05.23. 07:35 - 2021.06.06. 17:00

1
Európa

Az Európai Geoparkok Hálózata jubileumi eseménysorozattal emlékezik meg öreg kontinensünk földtani örökségéről, melyhez 2021. május 24-június 6 között az Ipolytarnóci Ősmaradványok is csatlakoznak. Habár az enyhülő Covid-19 óvintézkedések miatt beltéri programjainkat egyelőre még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, szabadtéri tematikus túráinkra szabadon várunk minden látogatót.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja Miocén Parkunk, ahol vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

Vulkáni képződmények ősorrszarvú lábnyomok fölött a geológiai tanösvényenVulkáni képződmények ősorrszarvú lábnyomok fölött a geológiai tanösvényen

Június 1-én egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál. (Egy előző évi beszámoló linkje)
A pandémia második évében is csak a geológiai tanösvényi vezetett túrák és egy különleges tematikus szabadtéri program szorítkoznak a vulkanizmus részletezésére, sajnos a zárt térben tradicionálisan megtartott vulkánshow elmarad. (A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs professzor vezérletével egy miniatűr vulkán is kitört volna. A Vulkánshow interaktív programjának múlt évre tervezett plakátja)

Június 1-én 11 órai kezdettel egy tematikus, szabadtéri vulkántúra indul az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől, melyen geológiai tanösvényi jeggyel lehet részt venni.
A vezetett program a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényt, majd a kőzetparki ösvényt érintve érkezik vissza a fogadóépülethez.

A kb. 2 óra időtartamot felölelő túra 2,3 km hosszú, könnyű terepi sétát jelent, melyre a limitált létszám miatt érdemes írásban vagy telefonon keresztül, a megadott eléréseinken előre bejelentkezni.

Kapcsolódó