Arethusa-forrás, Herencsény

2

Helyi jelentőségű védett természeti terület

Megközelítése

A forrás megközelíthető a Terényhez tarozó Kis-kér puszta felől vagy Herencsényről Liszkópusztán keresztül. A forrás megtalálása a helyszínt nem ismerők számára nehézséget okozhat. A térkép szerint az erdő és gyepterület határán találhatjuk. A felhagyott gyepek önerdősülési folyamatának következtében a gyepterület nagysága lecsökkent, helyét erdő vette át. Így a forrást is egyértelműen az erdőben kell keresnünk. A kiépítetlen, nem foglalt forrás több ágban tör a felszínre.

Elnevezése, története

A forrás elnevezése valószínűleg itt táborozó cserkészektől származik. A helyi lakosság az Arethusa forrás elnevezést nem nagyon ismeri, ők egyszerűen „Források”-nak nevezik a területet. Arethusa görög mitológiai alak, néreida (Néreusz tengeristen leánya), Artemisz kísérője. Arethusa Ortügia szigetére menekült kérője, Alpheiosz folyamisten szerelmi ostroma elől, majd Artemisz segítségét kérte, aki ott a nimfát forrássá változtatta. Alpheiosz maga is folyammá alakult és a föld mélyebb rétegein, a tenger alatt átfolyva a szigeten utolérte üldözött szerelmét és vizeik egyesültek.

Növény-és állatvilága

A környező mézgás éger ligetben (Alnus glutinosa) néhány idős faegyed említésre méltó, egy fekete fenyő (Pinus nigra) és egy madárcseresznye (Prunus avium subsp. avium). Őshonos fafajok is színesítik az erdőállományt, mint a magas kőris (Fraxinus excelsior), a csertölgy (Quercus cerris) és a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea). Az erdei környezetben kialakult nedves, vizes élőhely a kétéltűek számára kiváló szaporodóhelyet jelent.

Kapcsolódó