Gyurkó-lápai-barlang

2

A Kis-fennsíkon, 610 m tszf. magasságban, sziklafal tövében nyíló rendszer triász időszaki mészkőben alakult ki, öszhosszúsága mindössze 50 m. Az egyetlen ÉNY-DK irányban megnyúlt teremből álló barlang mennyezete omlott formát mutat, nagy felületeket hófehér cseppkőkéreg borít, néhol a felszínről lejutó gyökerek láthatók. A járószintet a fentről lehullott jelentős méretű kőtömbök alkotják, amiket fehér ill. sárgásbarna, akár 1, 5 m-es sztalagmitok, és cseppkőlefolyások borítanak. A függőcseppkövek viszonylag fejletlenek. A teremből induló, 10 m magas, jelentős szelvényű kürtő a bejárat szintje fölé nyúlik. A tetejét alkotó becseppkövesedett törmelékben nemkarsztos kőzetanyagú patakhordalék fedezhető fel. A kürtő alatt a falat különleges, 2-3 cm hosszú, karcsú kifejlődésű borsókőképződmények díszítik. Az 1958 nyarán rövid bontással feltárt barlang jelentős denevértanyahely, melyről guanófoltok tanúskodnak. A képződmények és az élővilág védelme érdekében lezárt barlang csak engedéllyel látogatható.


A gyönyörű cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő.

A minimális túralétszám 5 fő, a maximális létszám 8 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama 1 óra.


Díjszabás:

3000 Ft/fő

10 fő felett 2500 Ft/fő

Túrák indulása

A túra időpontja előtt legalább két héttel telefonos egyeztetés, majd írásos bejelentkezés szükséges.

Kapcsolat: Ferenczy Gergely barlangtani szakreferens, Tel.: 46/533-432, E-mail: ferenczyg@bnpi.hu

+36 46 533 432
Length: 9 m
Surface quality: Other: 100% (9 m)
Total ascending: 1 m
Total descending: 1 m

Kapcsolódó